Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är som en tickande bomb"

Östersunds vattenrening är en projekteringsmiss och det vet hela Vatten-Sverige om. Det hävdar en vattenexpert som anser att kommunen bör prata klartext och inte mörka orsaken till parasitutbrottet.

Annons

– Det är pinsamt att se och höra hur ansvariga säger att de letar efter en höstack, när de vet att hela upplägget är felprojekterat. Det finns inte många platser i landet som har vattenintag och utsläpp så nära varandra, säger en kemiingenjör som har många års erfarenhet av vattenverk.

ÖP:s källa vill vara anonym eftersom han i dag har en känslig position som konsult med uppdrag i landets kommuner.

– Det här är som en tickande bomb. Alla i branschen vet att bygger man som i Östersund, så går det åt helvete till sist.

Östersund kommun låtsas inte om att man i princip tar in dyngvatten. För att komma till rätta med problem anser ÖP:s källa att kommunen borde flytta både in- och utsläppspunkterna längre från varandra. Samt att bygga ytterligare ett reningssteg i Göviken. Annars finns risken att man liksom i Tyskland får börja klorera även utgående vatten.

– Jag är inte förvånad och det är fler än jag som har väntat på det här parasitutbrottet.

Dessutom är det väldigt ovanligt att kommuner i Sverige bygger ozonanläggningar som Östersund har gjort. Enligt vår källa är det en dyr och ineffektiv metod.

Kommunen borde ha bättre koll på hur vindar, strömmar, vårsmältning med mera påverkar vattenintaget. Klimatfaktorn med någon grad varmare vatten kan öka riskerna.

– Vilka vattenkemister som helst förstår det här, men ändå försöker de ansvariga slå blå dunster i media och hoppas att inte bubblan spricker. Det vore bättre att säga som det är och berätta att här har kommunen ett problem som måste lösas.

Kommundirektör Bengt Marsh säger att han aldrig hört talas om att det ska ha varit en projekteringsmiss.

– Det är en fullständig nyhet för mig. Det florerar väldigt många rykten. Vi tittar på det som vi bedömer som intressant, säger han.

Det är inte så att kommunen mörkar de egentliga orsakerna?

– Nej, jag har aldrig hört talas om det, säger Bengt Marsh.

VA-chef Rickard Johnson har heller aldrig hört talas om det.

– Finns det sådana uppgifter tar jag tacksamt emot dem. Men det är inget vi studerar just nu, säger han.

Skulle det kunna vara så?

– Det är byggt som det är byggt. Och det har fungerat i åtskilliga år, säger Rickard Johnson.

Kommunens miljöchef Jari Hiltula vill över huvudtaget inte kommentera uppgifterna.

– Jag kommenterar inte andrahandsuppgifter, säger han.