Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här är veckans höjdpunkt för mig"

Varje fredag fylls den lilla lokalen på markplan i höghuset i Odensala till sin bredd. Det blir svettigt, trångt, livligt och alldeles... alldeles underbart.

Annons

– Trots att vi kom hit nästan en timme innan det ska börja kommer man nästan inte in genom dörren! ropar en av kvällens spelemän i sin mikrofon.

De som ska uppträda är Bertil Bladh och hans gäng och varenda stol är upptagen och lokalens yta utnyttjad till fullo. Det kan en något ovig fotograf från 100 procent Östersund konstatera, samt personalen som hoppar mellan tomma fläckar på golvet för att kunna servera våfflor till alla gästerna. Men de är vana.

– Vi har haft musikunderhållning på fredagar i tio år, i början en gång i månaden och nu varje vecka. Varje fredag är det fullt med folk och någon gång tror jag till och med att vi har varit nära att få säga nej till folk, säger Monica Henriksson.

Hon är 71 år och jobbar på Odensborg på deltid numera. Visserligen skulle hon ha gått i pension för många år sedan, men någonting gör att hon fortsätter.

– Jag har jobbat i äldreomsorgen i 30 år och kunde inte ha haft ett bättre jobb, säger hon, men tillägger att det snart är dags att sluta jobba på riktigt.

Känslan är dock att motståndet kommer bli stort. Innan jag ska lämna Odensborg och den gemytliga, varma stämningen får jag ett brev stoppat i näven. Det är skrivet av en kvinna vid namn Lena Bengtsson.

– Här, läs det här så förstår du hur viktigt det här är för oss, där står allt, säger hon.

Brevet är långt och skrivet till Monica och hennes personal.

"Att få besöka Odensborg på fredagarna är veckans höjdpunkt för mig och uppenbart många andra. Vissa dagar kan man känna sig deppig, ensam och kroppen värker och gör livet allmänt obekvämt, men det har jag lärt mig; åk till Odensborg så mår du bättre sen!"