Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det har fattats ett politiskt beslut, nu får vi göra det bästa av det"

Ope skola kommer att läggas ned, Björn Sandal har full förståelse för att det är ett beslut som rör upp känslor. Men han tror att det kan ge positiva effekter för eleverna.

En av huvudorsakerna till att just Ope skola blir nedlagd är att den har ett stort investeringsbehov, enligt Björn Sandal. Den behöver rustas upp ordentligt för att möta arbetsmiljökraven som finns gentemot lärare och elever. Men det finns också andra anledningar till beslutet.

– Vi måste använda våra resurser på ett smart sätt. För mig som värnar om att alla elever ska nå målen, är det att vi måste ha pedagoger. Det är det som gör skillnad. Hur väggarna ser ut, värme och att det finns mat, det är grundläggande saker men vi behöver inte ha så mycket av allting. Men vi behöver ha pedagoger och speciallärare. Vuxna som förstår de utmaningar som eleverna ställer. Någon som hjälper, stöttar och utmanar hela tiden.

Barnen som går på Ope skola kommer att anvisas till Ängsmon, men det är fritt fram för föräldrar att välja andra alternativ, som friskolor, om de finner det mer lämpligt.

Har ni beräknat in ett tapp av elever?

– I den förra utredningen hade vi en sådan uträkning och då beräknade vi att även om det bara är två elever från Ope skola som stannade kvar inom kommunala skolan, skulle det över tid bli ett nollsummespel.

Och det finns fördelar med att Ope skolas elever blir en del i en större skola.

– De kommer att komma till en skola där de får fler kamrater. Det tror jag är en jätteviktig del. Möter andra lärare, nya människor. Det kanske finns barn som utmanar på ett speciellt sätt och då finns det på en lite större skola lite mer resurser som gör att det här barnet kan nå målen något lättare. Fler i ett arbetslag kan hitta fler ingångar för att möta elevens behov.

När den förra utredningen kring Ope skola togs upp för beslut inom Barn- och utbildningsnämnden, 2012, togs frågan om nedläggning tillbaka, mycket på grund av att det blev tidsbrist.

– Då var vi framme i februari. Nu är vi i november. Det finns gott om tid för att planera och föra en dialog om hur vi ska göra det här på bästa sätt.

Björn har full förståelse, också ur sitt eget föräldraperspektiv, för att det känns jobbigt att skolan läggs ned. Men nu handlar det om att jobba med de förutsättningar som finns.

– Det här beslutet är taget och då får vi jobba utifrån det. Om jag som förälder agerar utifrån att det här kommer att bli skitdåligt, om jag ska uttrycka mig grovt, då är det klart att det inte blir så bra. Jag som förälder har också ansvar över att mitt barn får en bra bild av skolan oavsett var den ligger.

Björn Sandal påpekar också att det finns en schemalagd plan över tiden fram till augusti när Ope skola läggs ned. Tidsplanen har skickats ut till alla berörda. Nu framöver är det bland annat planerat ett föräldramöte i november och i januari ska en konkret planering av överlämning och mottaganden av elever komponeras ihop.

– Jag vill ju också att det ska bli så bra som möjligt för barnen i vår kommun. Men jag måste ha helhetssynen, det ska bli så bra som möjligt för alla barn, säger Björn Sandal.

Den här artikeln kommer från 100% Östersund.