Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här kan bli bra

Det finns en del föreställningar om hur hemskt det kommer att bli när flertalet Apotek i landet byter ägare. Ett träffsäkert slag för glesbygden befarar somliga. Men är det antagandet helt igenom realistiskt?

Det finns en väl ingrodd uppfattning om att staten är en trygg och snäll ägare. När det offentliga utför äldreomsorgen, sköter järnvägstrafiken och tar blodprov på hälsocentralerna, då kan man förvänta sig pålitlighet, tillgänglighet och minimala väntetider.

Men verkligheten säger oss tvärtom, att statligt företagande tyvärr inte gett oss några sådana garantier. Apoteken är bara ett exempel.

De har bara under perioden 1999 till 2006 minskat från 890 stycken till 872. Apoteksombuden har minskat från 963 till 871 stycken. Om tillgängligheten och bibehållandet av service verkligen var så viktigt för Socialdemokraterna, varför agerade de inte själva i regeringsposition?

Det finns inget heller som talar för att privat ägande av sådant som är samhällsnyttigt automatiskt löser alla tänkbara problem. Absolut inte. Men vi kanske ska hejda oss lite innan vi automatiskt utgår ifrån att ingen alls vill driva företag i våra bygder.

För det verkar vara den reflexmässiga tanken när det står klart att elva Apotek i länet nu är aktuella för försäljning. Tyvärr säger det mer om den regionala självkänslan än om själva Apoteksreformen. Den verklighetsuppfattningen måste också reformeras.

Sköts bara försäljningen, så kan den här reformen förbättra servicen. Det är ändå i tron om att det ger fler försäljningsställen och bättre öppettider som detta genomförs. Apoteken är en del, att detaljhandeln kommer att kunna ta hand om en utvald del av försäljningen en annan.

Det är bra att ett omstruktureringsbolag har bildats för att förhindra att det blir som i Norge, där oligopolet snabbt ersatte det satliga monopolet. Ett fåtal stora aktörer har kontroll över marknaden och stänger småföretagarna ute lika effektivt som staten tidigare gjort det.

Skulle det sedan visa sig att Apoteken mot förmodan försvinner helt där de nu bjuds ut, då måste regeringen naturligtvis agera utifrån det. Politiskt mod är nämligen att regera utifrån hur verkligheten ser ut och inte förbehållslöst hålla fast vid gamla sanningar. Därför finns nu en Apoteksreform.

Värderingsskiftet, att småföretagaren nog kan lika väl som stora staten, är väldigt viktigt för ett långsiktigt och hållbart Sverige. Inte minst för vårt län där småföretagarna redan är de som håller mycket av utvecklingen och servicen uppe.