Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här kan bli ett Norén-drama, SVT

Det finns garanterat någon undersökning som visar att den person som medelsvensson helst skulle vilja flytta in hos är André Pops.

Han är så genomproffsig och genomtrevlig att gästerna i hans Vinterstudio ser ut som om de aldrig skulle vilja lämna soffan. Och tittarna är lika frälsta; under vinterhalvåret anser nog många svenskar att deras familjer utökats med ett SVT-ankare i kofta och lite rufsig frisyr.

Det här har SVT tagit fasta på under OS.

Det uppsnackade snackmagasinet Alla snackar Sotji inleds med en bild på en dörr där det står Pops på brevinkastet, och sedan bjuds vi in till SVT-familjen. Titta, där sitter Jacob Hård i soffan och dricker kaffe med Anders Blomquist. Och vem är det i soffan mitt emot om inte Magdalena Forsberg, den folkkäraste av alla folkkära, hon som skulle ha vunnit Jerringpriset även i år om hon bara funnits med på kandidatlistan.

I köket står Mikael Renberg och brer mackor åt hela gänget – varför skulle det annars stå bröd och pålägg framdukat? – så den som vill prata hockey bör hänga där.

Det är en enda stor och lycklig SVT-familj.

En enda stor och lycklig SVT-familj som hade planerat en gruppresa till Ryssland, men som de sedan blev tvungna att ställa in.

Men de är inte bittra för det.

Inte än.

Är det några som ska klara av att dagligen göra ett 45 minuter långt pratprogram om OS, utan att vara på plats och utan möjlighet att visa några bilder från evenemanget som de pratar om, så är det Pops & co.

Men det kan lika gärna bli kaos redan i början av nästa vecka. När André Pops för sjuttifemte gången tvingats påminna tittarna om att nej, vi får inte visa någonting från Sotji, och de där anekdoterna från tidigare vinter-OS – anekdoter som ska fylla ut programtiden – börjar ta slut, då finns det förutsättningar för ett riktigt Lars Norén-drama.

Det är då Mikael Renberg lackar ur över att det är Marie Lehmann som fått en av SVT:s få Sotji-biljetter och är på plats i Ryssland och hänger med hans gamla NHL-polare.

Det är då Jacob Hård kommer att tröttna på de andras halvdana skidanalyser och hävda sin senioritet genom att räkna upp alla OS han varit på plats och bevakat.

Och till slut landar vi i en hetsig diskussion om vilket OS som egentligen var bäst, vem i rummet som har tyngst OS-meriter och vem som kom på idén att André Pops skulle ha fartdräkt på sig i direktsändning.

Det kan bli mörkt, bittert och riktigt, riktigt bra TV.

I alla fall bättre än det första programmet på fredagen som – med undantag för en politisk diskussion som förvisso var förutsägbar, men ändå viktig – var lite lagom myspysigt, lite lagom mellanmjölkigt och lite lagom märkligt.

Ett program där både gästerna i sofforna (och Renberg i köket) och tittarna funderade över exakt samma sak i 45 minuter: Visst, det här är ju mysigt, men varför i hela friden är vi hemma hos André Pops och inte i Sotji?

Anders Rönmark

Bäst i OS under lördagen: Det är inte så dumt med silver ändå…

Sämst i OS under lördagen: Slopestyle-domarna. Aldrig har så många svenskar blivit så stora snowboardexperter på så kort tid som då slopestyle-finalen gick av stapeln. I sociala medier var folk rörande överens: Vi har aldrig hört talas om den här grenen tidigare, men nog måste väl Sven Thorgren ha blivit bortdömd?