Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här kom lägligt"

På 1980-talet var han förbundskapten för Ingemar Stenmark. Nu återvänder Tomas Karlsson till herrlandslaget.
– Anbudet kom lägligt, säger Årebon.

Den Klövsjöfödde alpinprofilen har hållit en låg profil sedan han lämnade den alpina världscupcirkusen i mitten på 1990-talet. Då hade han haft en intensiv period på cirka tio år med förbundskaptensjobb för Sveriges A-landslag och chefsskapet för USA:s herrlandslag.

Därefter blev det flytt från Östersund till Åre och bland annat jobb på Järpens skidgymnasium. Parallellt har Tomas Karlsson också haft ett stadigt engagemang inom Åre SLK.

Nu, vid 56 års ålder, är han alltså redo att göra om samma resa om på 80-talet. Han blir ny chefstränare på herrsidan. Frågan är dock varför han väljer att göra comeback?

– Jag kände att jag ville jobba närmare skidåkningen. Antingen på någon anläggning eller inom idrotten.

Det höll på att bli det förstnämnda. En skidanläggning ville knyta upp Tomas Karlsson som chef och han var även på väg dit för ett samtal.

Då dök ett annat anbud dök upp. Från Sveriges alpina landslag.

Den konkreta frågeställningen var: Vill du bli ny herrtränare för A-landslaget?

– Det var jättekul att få den frågan. Det är ändå idrotten som varit roligast under min karriär. Därför kom det här lägligt.

Hur laddad är du?

– Jag är alltid laddad inför allting som jag ska göra. Jag är en tävlingsmänniska och satsar alltid stenhårt, vare sig det är Skutskjutet eller något annat.

Avtalet med Skidförbundet är på flera år. Slutmålet handlar om VM 2019, som förhoppningsvis kommer att arrangeras på "rätt ort".

– Jag tror att Åre får det. Även om man aldrig kan vara helt säker har vi fått väldigt positiva signaler.

Beskedet kommer snart. Redan 5 juni, i Barcelona, tar Fis ett beslut.

Skulle det gå vägen innebär det att Tomas Karlsson får sluta cirkeln som landslagstränare på hemmaplan. dessutom med det näst största mästerskapet efter OS.

Fram dit är det dock fem år. Fem år som ska bygga grunden för ett nytt svenskt herrlandslag.

En alpin tränare har dock en annan roll en tränare för ett fotbolls- eller ett basketlag. Graden av påverkan är annorlunda.

– Det handlar om att ha en bra dialog med åkarna, med ledarna runt omkring, med fabrikanterna och med hemmaåkarna på de olika skidgymnasierna. Det ät små detaljer som avgör och det gäller att få alla att samarbeta bra att ha en röd tråd, menar Tomas.

Du kommer in som herrtränare efter det sämsta mästerskapet som Sverige gjort (OS i Sotji)... hur tänker du där?

– Det är små marginaler i mästerskap. Vi hade stolpe-ut. Samtidigt hade vi inte de riktiga fullträffarna under säsongen heller.

Har ni behov av en fixstjärna?

– Det är alltid bra med en fixstjärna. Vi har behov av potentiella pallaktiva. Det ger ytterligare en dimension till sporten och i kontakterna med media.

Tomas Karlsson är inte den enda överraskningen i herrlandslaget. Vid sidan av sig får han två före detta åkare; Magnus Andersson och Nicklas Rainer blir ansvariga för teknikgrenarna.

– Det känns bra att Tomas är tillbaka i förbundets tjänst. Även om han varit borta från landslaget har han varit knuten till sporten genom klubbverksamhet. Tomas med sin erfarenhet och Magnus och Nicklas med sin entusiasm och sitt nytänkande blir ett lyft i utvecklingen av åkarna i träningsgrupp 1, säger sportchef Anders Sundqvist i ett pressmeddelande.