Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här retar oss i trafiken

Att köra bil väcker känslor. Det är lätt att irritera sig på andra och till och med bli riktigt arg.

Annons

– Det värsta är nog när någon snor en parkeringsplats mitt framför ögonen på en. Det betraktas som stöld, säger professorn Lars Åberg.

Vi svenskar kan sträcka på oss. Vi bor i ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Alltså borde vi köra förnuftigt. Men det gör vi inte. Dagligen inträffar mängder av situationer som retar oss trafikanter - som när en cyklist kör mot enkelriktat, bilisten framför velar eller en taxiförare gasar på som en blådåre.

- Folk blir irriterade på olika saker. De vanligaste är om man blir hindrad i sin framfart, om andra bryter mot trafikreglerna eller om någon försöker tala om att man har gjort fel, säger Lars Åberg, professor emeritus i trafikpsykologi vid Uppsala universitet.

Exakt vad det är för beteenden vi retar oss på har slagits fast genom olika undersökningar. När försäkringsbolaget If och intresseorganisationen Motormännen på var sitt håll frågade nästan 6 000 svenska bilister om saken var svaret solklart. Det allra mest irriterande i trafiken är förare som inte använder blinkers. Även bilister som inte håller avstånd väcker vrede, liksom de som pratar i mobiltelefon och de som helt enkelt kör för långsamt.

- Alla gör fel någon gång. När man gör det själv har man överseende och ser det som oturliga omständigheter. När andra gör samma typ av fel är man inte lika förlåtande utan tolkar det som att det tillhör deras personlighet.

Även en professor kan bli förargad. Själv reagerar Lars Åberg starkast på cyklister som kommer susande i full fart på gångvägen.

Enligt en undersökning av Cykelfrämjandet och Motormännen stör sig cyklister mest på bilister som kör för nära och inte använder blinkers i god tid. Bilförarna, å sin sida, irriterar sig oftast på cyklister som inte ser sig för och som inte använder belysning när det är mörkt.

Något annat som gör bilister förargade är köbildningar. Många som kör i tätorter fastnar i trafikstockningar varenda dag.

- Köer ger upphov till stress. Man har en tid att passa och nu rubbas planerna. Men om man tittar på länder med väldigt mycket köer ser förarna riktigt avslappnade ut. Folk läser tidningen, pratar i telefon och tittar på tv i bilen. De har anpassat sig till situationen, säger Lars Åberg.

Måhända kommer även vi svenskar en dag att vänja oss. Tills dess får vi fortsätta att muttra, svära och gestikulera.