Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här skulle jag aldrig ha gett mig in i"

En rad kända kvinnor i länet köpte aktier i Margaretha Lindbäcks företag Sister Business. Nyemissionen drog in 129 000 kronor till företaget.
Men de nya aktieägarna har aldrig ens blivit kallade till en bolagsstämma.

Sister Business bildades av Margaretha Lindbäck och skulle bedriva verksamhet genom en affärssajt på nätet för företagande kvinnor. Med tiden skulle företaget även syssla med konsultverksamhet. Hemsidan är numera stängd.

Under 2009 beslöt Margaretha Lindbäck, som enda ledamot och tillika vd i bolaget, att det skulle genomföras en nyemission. Erbjudandet gick ut och 19 företagande kvinnor nappade. Tillsammans köpte de 866 B-aktier till ett värde av 129 000 kronor.

Elisabeth Fastesson är vd för PD Bevakning. Hon tyckte att det lät som en bra idé med en hemsida för kvinnliga företagare. Hon köpte 50 aktier för 7 500 kronor totalt.

– Jag känner nu att det var en dum affär av mig. Det här skulle jag aldrig ha gett mig in i, säger hon.

Hon har sedan nyemissionen köpt ett annat bolag som också äger aktier i Sister Business. Nu står hon som ägare av 100 aktier.

– Vi har velat sälja våra aktier. Jag kontaktade Margaretha och hon sade att det skulle vara en stämma först. Men det har inte hänt något.

Det var ett år sedan. Elisabeth Fastesson berättar att hon aldrig blivit kallad till någon stämma eller ens fått information om företaget.

Aktiebolagslagen är väldigt tydlig: Alla aktieägare ska kallas till årsstämma. Varje år. Men några röstlängder finns inte registrerade hos Bolagsverket. Det borde finnas en röstlängd från 2012, men den saknas. Bolagsverket självt menar att det måste bero på något slags misstag.

De andra aktieägare ÖP talat med uppger alla att de inte blivit kallade till någon stämma.

– Jag blev kontaktad en gång av Margaretha Lindbäck för att vi skulle komma överens om ett datum. Sedan har jag inte hört något mer, säger politikern Elise Ryder Wikén (M).

Hon köpte 30 aktier vid nyemissionen och är besviken på det som skett.

Fia Gulliksson är en annan aktieägare. Hon berättar att hon lyckats sälja en del teer via Sister Business hemsida när den var aktiv. Hon kan inte minnas om hon blivit kallad till någon stämma, vilket hon egentligen inte känner något behov av.

– Det här var mer som ett sätt att stötta Margaretha. Projekten som hon har drivit har varit bra för företagande kvinnor, säger Fia Gulliksson.

Läs mer:

Margaretha Lindbäck polisanmäls