Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här spöket vill man inte ha bakom ryggen"

Väderläget börjar bli oroande inför Arctic Cat Cup.

– Det jobbigaste är att vi inte ser någon riktig förändring innan jul, säger Roger Strandberg.

Den klassiska tävlingen på Gräfsåsen – som firar 41 år – körs 11–12 januari. Det är som vanligt den stora Sverigepremiären och samtidigt Europas största snöskotertävling med tävlande från bland annat Finland, Norge och Ryssland.

Arrangerande Östersunds Snöskoterklubb har många punkter att bocka av på sin funktionärslista och vill förstås inte brottas med något mildväder.

– Det är klart att man är bekymrad. Vädertjänsten lovar inte att det ska komma in så mycket snö den närmaste tiden och fortfarande ser vi heller ingen radikal förändring vad gäller temperaturen, säger presschefen Roger Strandberg.

Roger har dock lärt sig lektion ett i "positivt tänkande"; att ha en god bekännelse och välja ord med positiv laddning.

– Det kan svänga fort, det har vi sett förut. De hade varit värre om vi hade varit i första veckan i januari. Dessutom har vi flyttat fram årets tävling till 11–12 januari, det är nästan i mitten av januari.

Strandberg vill också dämpa alla klimathysteriska människor som befarar att arrangemang av den här typen kommer att försvinna.

– Vi är luttrade. Vid premären av Arctic Cat Cup, 1973, fanns ingen snö på Gräfsåsen. Då tvingades man flytta hela tävlingen till Åkersjöns is.

Östersunds Snöskoterklubb är beroende inte bara av vädret utan även av tillgången på traktorer och andra maskiner. Klubben har ingen egen maskinpark utan måste varje år låna in.

– Det är så många saker som vi är beroende av. Det får inte vara för varmt, inte för kallt och inte heller för lite snö.

För mycket snö, för nära tävlingen, är väl heller inte optimalt?

– Nej, vi har jättestora ytor som vi då måste röja av. Allt det här fordrar ett rejält upplägg, där vi också måste se till att vi tar ledigt för att jobba med anläggningen.

Det mest oroande just nu är långtidsprognosen. Inget trendbrott är synligt.

– Vi arrangerar alltså Europas största snöskotertävling och vi har mycket arbete kvar, många saker som måste göras. Då vill man inte ha det här spöket bakom ryggen.

Om snöbristen skulle bestå brukar det ofta finnas en reservlösning; att hämta den vita varan på Östersunds Snötipp.

– Nu vet jag inte om det över huvud taget finns någon snö där heller.

Er bästa vän framöver lär bli SMHI?

– Ja, och alla möjliga vädertjänster. Själv tycker jag nog att den tyska är bäst.