Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här stället är fantastiskt"

Djur- och kulgården i Torvalla är omtyckt av många. Speciellt om du gillar hästar – men gården är också ett bra ställe att hänga på och bara umgås.

– Jag vet inte vad jag skulle göra på dagarna om jag inte gick hit, säger Maria Karlsson.

Djur- och kulgården är en ideell förening och ridklubb som startade år 2000 och som nyligen fick det glada beskedet om fortsatt driftsbidrag från kommunen. De driver en slags fritidsverksamhet med hästinriktigt där du bland annat kan boka ridlektioner, lära dig grunderna om hästhantering och vara med på turridning eller läger.

Förutom det fyller gården en annan viktig funktion enligt Britt-Marie Johansson som är socionomstuderanden och gör sin praktik på gården.

– Gården är verkligen något viktigt. Som en oas, ett ställe med vuxna som bryr sig. Här får barn och ungdomar vuxna förebilder på ett naturligt sätt, säger Britt-Marie Johansson.

Just nu pågår ett fritidsprojekt på tisdagar, klockan 15–19, där alla är välkomna. Kvällarna brukar ha olika teman och senast var det antimobbing på schemat. Innan det blir pyssel i stallet sitter alla tillsammans i klubbhuset och diskuterar mobbing, vart man kan vända sig och vad som är tillåtet och inte. "Öppetföralla-fritids" har varit populärt och de senaste veckorna har det lockat över tio barn och ungdomar vilket gör att klubbhuset snabbt blir fullt.

– Större utrymmen står väl på vår önskelista, i dag är det ganska begränsat. Det blir snabbt proppfullt i klubbhuset. Vi har gått ut på facebook och sökt efter någon bod eller husvagn, säger Johanna Leijonberg som varit med sedan starten och som är den enda anställda på gården.

På gården bor det nio hästar, en åsna, en kanin och en katt som just nu är på rehab efter ett slagsmål.

Vilka är det mest som hänger här då?

– Vi har både yngre och äldre, men de flesta är runt 7–12 år och flest tjejer även om det är en del killar också.

Maria Karlsson bor i Torvalla och brukar vara på gården och hjälpa till på vardagarna.

– Jag får sjukbidrag och att bara sitta hemma skulle jag inte klara av. Det här stället är fantastiskt, man träffar folk, rider och får vara med hästarna och Johanna... ja hon är otroligt duktig, säger Maria.