Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här svärtar ner vårt fina varumärke"

Förre ordföranden Nils Ericsson, Östersund, förtvivlas över maktkampen i Jämtlands travsällskap.

– Varumärket svärtas ner. Vi riskerar få svårläkta öppna sår. Det här är klantigt gjort, säger han.

Sportens avslöjande om kuppförsök och en intern maktkamp vid Östersundstravet, skakar om många traventusiaster. En som reagerar starkt är sällskapets förre ordförande Nils Ericsson. Han jobbade på 1990-talet i styrelsen både som ledamot och ordförande, under och tillsammans med Maths O Sundqvist och är nu hedersmedlem i sällskapet.

– Östersundstravet är alltsedan Sven O Perssons dagar ett starkt varumärke med gott renommé över hela Sverige. Det som nu sker är därför olyckligt.

– Här finns uppenbara risker att det skapas sår mellan människor. Sår som i relationshänseende blir mycket svårläkta. Travet i Jämtland har inte råd med en splittring. Något som kan försämra vår position på det nationella planet. Här gäller att snabbt försöka bilägga stridigheterna, konstaterar Nils Ericsson.

Precis som många andra blev han ytterst förvånad när kallelsen till årsstämman kom. Som en blixt från klar himmel aviserades ett ordförandebyte där Lennart Ögren skulle bytas ut mot Rolf Lohse.

– Jag är inte i den positionen att jag ska ha mer förhandsinformation än någon annan. Men när i princip hela styrelsen ställs inför fullbordat faktum i en så här vital fråga, ja då är någonting fundamentalt fel, menar han.

Nils Ericsson tar inte ställning för eller emot enskilda människor i det som nu pågår. Han betonar att hans egen relation till Rolf Lohse, som var påtänkt ny styrelseordförande, "är väldigt bra".

– Min roll är inte att vara domare, men sättet som det här handlagts på är klantigt. Risken för misstänksamhet och misstro bland sittande styrelseledamöter är påtaglig. Det saknar helt finess, om vi ser till hur en normal hantering för styrelseförändringar går till.

Nils Ericsson ger nu samtliga inblandade följande råd:

– Ordningen måste återställas och inför det bär alla ett ansvar. Sittande styrelse har ett mandat till 2015 och det måste gälla. Sittande styrelse är dessutom väldigt professionell och kunnig.

– Sen ska vi förstås kunna påbörja en förändrings- och förnyelseprocess om många vill se en sådan. Men en sådan måste ske utifrån gängse principer och hanteras professionellt, slutar Nils Ericsson.