Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det har varit ett hårt och svårt jobb

Så var det alltså klart. 14 finalister står nu efter delfinal nummer fyra redo inför Musik Direkts länsfinal på valborgsmässoafton. Men innan jag delger er vilka det är – låt mig ta er genom kvällen.

Kingen agerar som kvällens konferencier. Han presenterar kvällens första akt: fem tonåringar med det något oxymorona bandnamnet Satanic Skywalkers. De inleder med habil hårdrock som blir än bättre när basisten ”Tjock-Micke” tar av sig inte bara skjortan utan även linnet som inledning till en blytung andra låt.

rör sig smidigt mellan takter och stilar. Nirvana känns inte helt avlägset. Det blir lite hobbypoesi i mellanspelet, sedan förvandlas de för ett tag till The Who. Pluspoäng för den alldeles bedårande synthspelaren i balettklänning och ryssmössa som stampar takt som Super Marios husdinosaurie Yoshi.

Josua från Kluk och Amanda från Hålland står för kvällens hittills mest övertygande framförande med en pianobaserad, saktmodig ballad stinn av hitpotential. När Amanda sedan plockar upp gitarren och sjunger en låt om sin framlidna farfar, uppbackad av Josua på vackert pianospel, liknar hon en annan Amy McDonald.

Sedan kommer The Missing Pieces – ”denna underbara indiepoporkester” presenterar Kingen dem som och det landar inte långt därifrån. I båda låtar kryddas en fin popgrund med melodica respektive fiol av charmanta sångerskan Frida.

Our Entry är metal som väcker intresse med en oförutsägbar låtstruktur. Plötsligt stannar musiken av helt – så tar en slappande bas vid. Eller så destilleras musiken för några sekunder till en enda plingande hög ton på elgitarren. Sångaren når konsekvent imponerande höjder med rösten.

och Kingen presenterar ”Frida ...” hinner jag tänka ”Hyvönen!” en sekund innan det mer väntade Norberg kommer som följd. Men denna Frida är inte helt olik den andra. Att hon sjunger på svenska är befriande i en tävling där engelska hittills verkar ha varit ett grundkrav.

Duon White Elephant gör vad som först verkar vara en egen version av ”What a difference a day makes”. En vid piano, en på bas. Det är en vacker ambition om att göra något annat, med välplacerad stämsång och avskalad instrumentering. De står för ett uppfriskande annorlunda sound. Men det tar tyvärr aldrig riktigt fart.

Kiss My Ass, Gsus är en trio med kläder som de just kommit från julspelet och, eh, en basar på Reveljen. De skämtar friskt om Jesus, Maria Magdalena och allt i den heliga skriften, och de gör det med tunga riff och en fantastiskt ettrig trummis som inte tycks acceptera något lägre än 100 bpm. De får verkligen igång publiken.

Five Leaf Clover. Fem medlemmar klädda i 1800-tal leds av mandolinen in i en smittsam irländsk groove som lockar fram kvällens första riktiga ”medklappning” från publiken – och fler därtill. De har ett imponerande tight samspel

Sist ut är Dropped. Ett trumset, en bas och tre elgitarrer – det är instrumentell metal som aldrig riktigt leder någonstans. De vinner dock för klart bästa mellansnack, där de tar upp gosedjur ur en Ica-påse som ska representera varje bandmedlem, och som de senare kastar ut i publiken. ”Ju hårdare musik, desto mjukare person. /…/ Men Nisse lyssnar på Coldplay och sånt, så han är en sten. Så hård är han. Den ska jag inte kasta ut.”

kompanjon ”Tisse” kör i väntan på slutresultaten finfin pausunderhållning i rockabillyns tecken. Det är titellåten från Kingens senaste album ”Ride with me”, en Ray Charles-cover och balladen som ”skulle kännas lite vinyl, lite Rod Stewart 1972” (det är precis så den också känns). Kingens fingrar flyger fram och tillbaka över tangenterna till juryn hojtar till backstage.

Emil Karlsson, en av jurymedlemmarna, beskriver processen med att välja mellan alla band som en svår sådan.

– Det har varit ett hårt och svårt jobb, att välja bort så mycket bra musik för att få fram den allra bästa. Vi har hiphop, metal, klassisk musik, dansband … allt möjligt att välja mellan. Så nu har vi en ännu svårare uppgift framför oss.

Det återstår att se vilka det blir 30 april.