Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan bli mer vindkraft på Mörttjärnberget - domstol rev upp beslut

Miljöprövningsdelegationen i Härnösand stoppade nya vindkraftverk på Mörttjärnberget.
Mark- och miljödomstolen i Östersund har nu ogillat detta.

Det var 22 december ifjol som miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland sa nej till en ansökan från Statkraft Vind AB om att få byggas 6 stycken upp till 200 meter höga vindkraftverk i anslutning till de 37 vindkraftverk som redan finns på Mörttjärnberget 20 kilometer öster om Bräcke och en halvmil sydväst om Albacken

Bakgrunden till beslutet var att boende i Albacken klagat på ett mycket störande brummande från vindkraftsparken.

Statkraft anlitade ett företag som mätte det lågfrekventa ljudet och uppskattade ljudnivåerna sedan de 37 vindkraftverken fått sällskap av ytterligare 6.

Resultatet visade att ljudnivån låg under Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Detta förmedlade miljöprövningsdelegationen till Bräcke kommun.

Men sedan kommunen gett ett villkorat yttrande 26 mars 2014 och sedan vid tre tillfällen inte svarat på miljörövningsdelegationen begäran om yttrande så fattade delegationen slutligen beslut två dagar för julafton 2015.

Vårvintern 2014 svarade kommunen att den ”för närvarande” avstyrkte en lokalisering av ytterligare sex vindkraftverk, men att den var beredd att pröva frågan på nytt om Statkraft och Albackenborna tillsammans hittat en lösning på bullerproblemen.

”Miljöprövningsdelegationen bedömer att de svar som kommunen avgett i ärendet inte kan tolkas som att den tillstyrker etableringen”.

Delegationen kommer i sitt beslut fram till att det därmed saknas formella förutsättningar för att lämna tillstånd: ”varför ansökan ska avslås”.

Men denna slutsats underkänns av mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt sedan Statkraft överklagat dit.

Den anser att miljöprövningsdelegationen, MPD; fattat beslut utan att reda ut vad Bräcke kommun egentligen tycker sedan Statkraft kompletterat sin ansökan.

”Målet ska därför återförvisas till MPD för förnyad handläggning, skriver mark- och miljödomstolen och betonar att detta är ett slutgiltigt beslut som inte kan överklagas.

Läs mer:

Vindkraftsveto stärker kommunalt självstyre

Bräcke stoppar vindkraftverk - igen

Här skapade vindkraften nya jobb

Två vindparker kan bli försenade

• Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android