Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan inte bli annat än avslag

Arbetsmiljöverket famlar sig fram med nytt förslag som gäller minderåriga i arbetslivet. Omtanken kanske värmer, men i slutändan gör den alla unga en björntjänst.

Förslaget är att veckoarbetstiden inte ska överskrida 40 timmar med skoltiden inräknad. Det finns flera skäl varför denna propå sänder fel signaler och inte kan få annat än avslag.

Det förhindrar unga som vill förbättra sin ekonomi att göra det på det sätt och i den utsträckning de själva önskar. Det förhindrar unga människor att få in en tidig fot på arbetsmarknaden. Det förhindrar unga att skaffa erfarenhet av det vuxna livet och det ansvarstagande som kommer väl till pass senare.

Barn ska få vara barn och ungdomars primära uppgift måste så klart vara skoljobbet. Men ändå, verkets fingervisning ner på individnivå är nästan lika mycket sovjetstat som när Wanja Lundby-Wedin nobbar tilltänkte AMF-ordförande Lennart Jeansson bara för att han tycker annorlunda än henne om LAS.

Stryp inte entreprenörsandan. Vill ungdomar jobba och får möjlighet till det, låt dem. Utanförskapet är stort nog ändå för att flera trösklar ska byggas. LAS är en tillräckligt komplicerande faktor.