Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kan vara vansinnigt men vi gör ett försök"

Startskottet har gått, nu ska kulturen gödas och glesbygden stärkas. För att förverkliga projekt "Konstgödning", som ännu bara finns på papper, letar den ekonomiska föreningen KajRolKulTur konstnärer och kulturskapare som ska leda projektet ute i byarna.

– Konstgödning är egentligen ett förödande ord för jordbruket, det väcker känslor. Men när det handlar om konst blir det intressant, säger Rolf Anderzon.

Tillsammans med Kajsa Willemark driver han den ekonomiska föreningen KajRolKulTur som ligger bakom projektet tillsammans med Länskulturen och projektägaren ABF.

Utöver att ta konsultuppdrag har KajRolKulTur släppt böcker och jobbat med kulturprojekt. Det nuvarande är en del i en större satsning som startade 2010 – "I en klang av tystnad", då författare, konstnärer och musiker tolkade tystnad i ett 70-tal kyrkor i länet under samma tidpunkt.

Del två, "Konstgödning, eller "Energi" ska resultera i kulturevenemang på tiotalet orter i länet med ett avslutande gemensamt evenemang i Östersund.

Varför just "Energi"?

– Det är ett vitt begrepp och kan innebära exploatering av naturområden för att utvinna energi eller minskad överlevnadsenergi genom brist på arbetstillfällen och de ungas utflyttning, säger Rolf och förklarar att allt grundar sig i samhällsutveckling.

– Det är alltid en evinnerlig diskussion om näringslivet, men det löser inte allt. Man måste jobba på andra sätt också och det här är vårt lilla bidrag, säger han.

Nu söker de ett tiotal konstnärer och kulturskapare som ska leda ett samarbete med ortsinvånarna i en tolkning av temat. Varje konstnär får 50 000 kronor i ersättning och pengarna kommer från en större kulturfond som sponsrar "Konstgödning" med drygt en miljon kronor. Vilken fond det är, är ännu hemligt, liksom på vilka orter som projektet ska hålla hus. Det är tänkt att arbetet tillsammans med ortsborna ska sätta i gång i augusti och fortsätta till och med juli 2015, då presentationerna ska äga rum.

– Man jobbar i workshops och ortsbornas verklighet är utgångspunkten. Och om det resulterar i en utställning, föreställning, en bok eller någonting helt annat är inte viktigt. Det viktiga är att det erbjuder ett tillfälle att ventilera och belysa, säger Rolf.

I projektbeskrivningen går att läsa:

"Konstgödning är intresserat av orter som upplever sig styvmoderligt behandlade ur ett geografiskt, etniskt, kulturellt eller ekonomiskt perspektiv. Som upplever att resurser försvinner från trakten utan att det kommer något i utbyte, att det är långt till den politiska och ekonomiska makten, att tillgången till kulturutbud är liten..."

– När projektet är över finns det förhoppningsvis kvar någonting som gror ute i byarna. Allt är en social innovation. Vi försöker involvera alla, det kan vara vansinnigt, men vi gör ett försök, säger Rolf Anderzon.

Sista ansökningsdag för konstnärliga ledare är 25 augusti.

Det här är en artikel ur 100 procent Östersund.

Läs mer:

Rolf vill sprida konstgödning över länet