Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kändes som en våldtäkt på naturen"

Naturbevakaren Håkan Berglund från Gäddede är tveksam till om de fällande domarna kommer att förändra situationen på Stekenjokk.

– Jag vet inte om det har nån avskräckande verkan. Det tar nog inte slut med det här. Fauna-kriminalitet är ju tredje störst efter vapen och narkotika, säger han.

Håkan Berglund minns tydligt våren 2012 då Rikspolisen kom och berättade om den internationella äggplundringsliga som misstänktes härja i området. Han minns vad han tänkte då de ritade en cirkel på kartan runt Stekenjokk.

– Jag trodde inte att det var sant. Det kändes som en våldtäkt på naturen, säger han.

Kort efter belades Stekenjokk med tillträdesförbud och naturbevakare samt polis patrullerade vägen över fjället dygnet runt under en och en halv månad. För Håkan Berglund blev det många turer fram och tillbaka längs vägen. Både den våren och nästa.

– Jag tycker det är rätt att stänga området, men det är ju samtidigt fördjävligt att plundrarna ska förstöra för så många andra. Vårvintern är ju den bästa tiden på året med bra väder och långa ljusa dagar, säger han.

Han berättar att det mestadels handlar om att synas i förebyggande syfte. Men också att de ett par gånger i veckan såg personer som betedde sig konstigt.

– Det var tissel och tassel på olika sätt, fotspår i snön intill häckningsplatser och personer i utländska skåpbilar som sitter och spanar i kikare. Då är man ju helt övertygad om att de är ute efter var en viss art har sitt bo.

Som Naturbevakare kan Håkan rapportera in registreringsnummer på misstänkta fordon till polisen och avhysa personer som lämnat vägen och gått in på området med tillträdesförbud.

Hela historien om äggplundrarna har fått honom att fundera på hans roll som naturbevakare.

– Tidigare har jag sett mig som en serviceperson och delat med mig av kunskap och tips. Men efter det här har godtroheten fått sig en törn. Man undrar ju om man har blivit blåst när man har berättat om djurlivet där uppe? Om man har råkat hjälpa plundrarna? De ser ju inte ut som Björnligan direkt, de har anorak och kikare som många andra. Numera litar jag inte på någon.

anders.olsson@op.se