Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det kom som en överraskning”

Ett oväntat problem har drabbat Sca/Statkrafts nystartade vindkraftparker i länet. Flera turbiner har visat sig trasiga, mellan en tredjedel och en femtedel hittills. Om felet är omfattande är oklart eftersom två stora parker står på tur att tas i drift.

När turbintillverkaren Siemens tecknade ramavtal med Sca/Statkraft var avtalet det största någonsin om vindkraftverk i Sverige. Avtalet omfattade totalt 253 verk i gränstrakterna mellan Jämtland och Västernorrland. Först ut var 26 vindkraftverk i Stamåsen, strax nordost om Hammerdal. Parken togs i drift hösten 2013.

Nästa park med 37 snurror, Mörttjärnsberget öster om Bräcke, invigdes för precis ett år sedan efter fyra års bygge och 1,5 miljarder kronor i kostnad. Övervakningen av hur mycket el turbinerna levererar sköts från driftcentraler i Sollefteå och i Danmark.

Efter ett halvår upptäcktes de första tecknen på att något var fel. Några turbiner gick på lågfart, framför allt i Mörttjärnsberget. Hittills har 14 turbiner monterats ned med hjälp av de enorma lyftkranar som en gång satte upp dem.

Det är en tredjedel av snurrorna i Mörttjärnsberget, och en femtedel om man tar med samtliga snurror i de två parkerna eftersom problemet också har upptäckts i Stamåsen. Men hur många det handlar om på varje ställe vill inte Hans Karlsson, divisionschef vind för Siemens i Sverige, säga.

– Men det är inget anmärkningsvärt. Det är sådant som händer. Jag kan inte säga vilken fördyring det blir, det är en del i vår garanti. Det är inte ovanligt att det uppstår problem under det första året.

Riktigt så nedtonat uttrycker sig inte andra som är inblandade i turbinproblemet.

Siemens turbiner i Sca/Statkrafts parker är de första i sitt slag. De är direktdrivna vindkraftverk, optimerade för låga till medelhöga vindar, enligt de uppgifter som Siemens skickade ut när ramavtalet var klart. ”Generatorn har en helt ny konstruktion och använder ny teknik med permanentmagnet som ger en högre elproduktion”.

– Det är en ny typ av turbin utan växellåda. Det är den första serieproduktionen av en sådan turbin som vi har gjort. Det är ny teknologi, säger Hans Karlsson på Siemens.

Att problemen kom som en överraskning medger Urban Blom, projektledare för samtliga parker.

– Visst är det väl så. Det gjorde det.

Också Jämtkrafts vindkraftpark Mullberget utanför Rätan har samma typ av Siemensverk. Också där har problemet uppstått, men vd Melcher Falkenberg är mer fåordig. Lagningarna går på garantin.

– Siemens fullföljer sina avtal med oss till fullo.

I statistiken över svensk vindkraftproduktion kan man se att det är ett verk av de 26 på Mullberget som sticker ut. Det har bara gett en tredjedel av den beräknade produktionen. Men de stora parkerna i Sca/Statkrafts regi ingår inte i svensk statistik och därför går det inte att den vägen se hur snurrorna producerar.

– Jag försöker bearbeta dem att vara med, men de släpper inte ifrån sig data. Det är en ägarfråga. Norrmännen är konservativa, säger Nils-Erik Carlstedt på vindstat.nu.

Problemet med de trasiga turbinerna kan ge jobb lokalt. Siemens tänker använda mekaniska verkstaden i Vaplan för att laga dem.

När de trasiga turbinerna lyftes ned från sina torn transporterades de till kusten och en verkstad där. Men så tänker sig inte Siemens en fortsättning. I stället har företaget bestämt att låta dem servas av egna anställda, men hos Andritz Hydro i Vaplan.