Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kommer att kosta om vi ska spara på vården för unga missbrukare

Östersunds kommun ska spara in på förebyggande insatser för ungdomar och ungdomsvård för ungdomar med missbruksproblematik. Kommunen följer med den gängse trenden i landet för att minska kommunernas kostnader för de närmaste åren.

Resultatet kommer att bli mångdubbelt högre samhällskostnader under de nästföljande åren.

Jag kan inte tala för alla de föräldrar vars missbrukande barn ytterligare ska drabbas av dessa nedskärningar. Jag kan däremot beskriva en situation från det att jag växte upp i Östersund under 70-talet till i dag då jag i mitt jobb som polis möter missbruk i olika former.

Till skillnad från tidigare så vet nog ingen hur drogsituationen egentligen ser ut.

Ena året hör man att ungdomsmissbruket minskat och året därpå så är situationen mer oroväckande än tidigare. När man söker på internet finner man ständigt nya sidor där droger säljs utan kontroll, från Viagra till både narkotikaklassade och ännu ej narkotikaklassade preparat.

Polisen kan i statistik visa att vi blivit mer effektiva i att upptäcka misstänkta narkotikabrott och i slutändan lagföra de som varit påverkade. Men vad händer sedan? Lagens mening var ju delvis att faktiskt ”hjälpa” samhället med att upptäcka unga narkotikamissbrukare.

Betänk all den sprit som förs in i Sverige och som först levereras till din granne och timmen senare till ungdomar som förväntansfulla väntar på någon bakgata.

Sen har vi narkotikahandeln som ständigt förändras, nya droger som inte hunnit klassas som narkotika tillkommer ständigt och de nya användarna behöver inte längre lämna datorn där hemma. Borta är langarna som stod bakom ett hörn och prånglade ut enstaka tabletter eller några gram hasch.

En mamma till en 14årig flicka beskrev för mig den hopplöshet hon kände när det visade sig att dottern skolkat från skolan under den tid posten delades ut. När det visade att det var Spice, (en ännu ej klassad rökdrog) hon väntat på skrev mamman till företaget och fick ett ilsket svar att det minsann var hon och hennes dotter som inte tagit sitt ansvar och därmed riskerade en polisanmälan.

Ökad tillgänglighet på droger, alkohol och narkotika, kombinerat med ekonomisk lågkonjunktur, minskade anslag till skola och socialtjänst och därtill stora ungdomskullar kommer definitivt att leda till fler personliga tragedier.

Men något måste göras och som tur är finns det några goda motkrafter som Föräldraföreningen mot narkotika. Men till dig, oavsett ålder och som ännu inte har drabbats, var vaksam och aktiv i kampen mot droger. Och till er politiker, barn och ungdomar måste få kosta, så offra inte dem på bekostnad av fler betongfundament i Östersund.