Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kommer vara fler som inte kan simma"

Monica Forsberg, simlärare i Krokoms simhall, är starkt kritisk mot ytterligare nedskärningar i simundervisningen.

– Det kommer att bli kris om de skär ner mer. Många kommer inte kunna fixa betyget i sexan.

För att få ett godkänt idrottsbetyg krävs att samtliga moment är godkända. För att klara kraven för simning ska elever som går i sjätteklass klara av att simma 200 meter varav femtio av dess på rygg.

Det har redan tidigare dragits in på simtillfällen för eleverna i Krokoms badhus. När Monica började som simlärare i Krokom 2001, hade förskoleklasserna simning 7 gånger per termin. Från 2012 hade de bara 4 tillfällen. Redan nu syns effekterna av att barn simmar mer sällan i skolan.

– Ja, jag kan säga att jag har sett en skillnad. Det märks bland vissa femmor och sexor. Det är otroligt viktigt med bad i förskolan och första klass. Det är där de lägger grunden för vattenvana och koordinationen. Redan i tvåan kan de få det jobbigt om de inte har vattenvanan med sig, säger Monica.

Någon förtjänst i och med nedskärningen blir det inte, enligt Monica.

– Det kommer att vara fler som inte kan simma och som behöver extra bad.

Extrabad, som läggs in från tredje klass, kommer att kräva att de som går i skolorna runt omkring Krokom skjutsas till badhuset fler gånger än de ordinerade simtillfällena som de har med sin klass.

Monica säger att hon hellre ser att det är simskolelärarna som har ansvaret att lära barnen att simma och att föräldrarna sedan underhåller kunskaperna. I stället för att det ska bli föräldrarnas ansvar att lära barnen från första början.

– Om det måste tas bort är det bättre att ta bort det från tredje året. Det är i förskolan till tvåan som det är viktigast.

Krokom har flera gånger utsetts till bästa barnkommun i länet, senast 2004.

Idrottsläraren Marianne Årström håller med Monica och känner att kommunens profil som barnkommun stämmer dåligt med de nu planerade nedskärningarna.

– Som idrottslärare tycker jag inte att det känns bra att de plockar bort ett rekreationsområde. Simningen är fantastisk att ha med sig. Det kan bli problem senare i skolåldern om de inte har lärt sig tidigt, säger hon.