Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs stringens i bonusfrågan

genomgång av statliga bolag och deras bonussystem vittnar om den totala obalans som råder just nu.

Somliga får acceptera att gå ner i timmar och lön för att alls ha kvar jobben. Andra får bonus trots att bolaget de leder går med storförlust och de alltså inte kan premieras för det goda resultatets skull.

Enligt en rapport från Swedbank är en stor del av svenskarna dessutom dåliga på att spara och står därmed dåligt rustade i lågkonjunkturen. De som blir utan jobb har i sämsta fall ingen buffert att luta sig mot. Bonusarna i statliga verksamheter har däremot eskalerat.

Sparandet är svårt att göra någonting åt. Direktiven för de statliga verksamheterna är det annat med.

för direktörsbonusar i statliga bolag, lika lite som de ska finansiera olönsamma svenska bilföretag. I en dyster tid av varsel och nedläggningar skickar det här väldigt skeva signaler.

som kritiserat bankernas bonussystem och deras risktagande, måste se över regeringsbeslutet som höjde taket för de statliga bonusarna och på andra sätt underlättade för att liknande utbetalningar ska kunna ske. Obalansen måste rättas till innan regeringen faller på eget grepp.

Visst är det viktigt att statliga chefsbefattningar attraherar kompetens på snarlika villkor som det privata näringslivet. Men statligt och därmed politiskt styrda verksamheter är de som har chansen att föregå med ett gott exempel.

Nu behövs tydlighet och framför allt stringens. Det är det enda som bygger trovärdighet som håller genom konjunkturernas skiftningar.