Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kryllar av kryp på Drejeriet

Oj, är det redan juli. Juli är en månad full av ­flugor, mygg, bromsar, kusar och alla andra kryp. De problemen har drabbat Drejeriet i den allra mest positiva bemärkelse. Sällan har en ­invasion av det slaget varit så kul…

Drejeriets sommarutställningar är smått legendariska. Det är där som kooperativets egna medlemmar släpper loss och lockar med sig en rad andra konstnärer och konsthantverkare. Och allt under ett gemensamt tema. Årets tema är Kusar och kryp och det visar sig ha satt fart på skaparfantasin.

En stor del av Drejeriets lokaler kryllar just nu av skadeinsekter av alla de slag. De finns inramade, de finns i keramik, i glas, de lyser och de flyger. Och det är så skönt att man inte behöver famla efter telefonnumret till Anticimex. I stället kan man bara gå runt och njuta av skönheten hos dessa oftast icke önskvärda varelser.

De inramade krypen har bland annat målats så snyggt av Odd Larsson i akryl. Där finns ett antal väldigt kärleksfulla Love Bug. Och Anna Erlandsson har gjort ett Självporträtt i skoglandet. Ett inramat collage om ett liv bland småkryp och allt med hennes sköna glimt i ögonvrån. Men Anna är inte ensam om att ha ett humoristiskt förhållningssätt. Ilona Benczedi har hittat tillbaks till Drejeriet. Ilonas tusenfotingar och den glada baggen på rygg liksom de vingförsedda kvinnorna i fönstret gör att man längtar efter en ny Ilona-utställning i Östersund.

Apropå baggar så har Annika Persson hittat på en ny sorts insekter. En slags fårliknande baggar, en skalbagge och ett får på samma gång. De ser riktigt trevliga ut. Ulla Gustafsson har i glas skapat rader av små näbbmöss i glas som drar fram över utställningsbordet.

En favorit bland många är Björn Dahlströms små tavlor i mosaik och stengods. En slags lergrafik som är både effektiv och riktigt snygg.

I övrigt finns här mängder av myror i stengods på trä av Linda Svedberg, färgstarka spindlar i rakubränd keramik och stål av Jacob Danhard och en rad lysande kryp i glas och järn av Ann Eggert.

Ja, jag skulle kunna hålla på och räkna upp namn och verk ännu längre. För det här är en utställning där skaparglädjen är väldigt, väldigt påtaglig och uppfinningsrikedomen inom ämnet är stor.

Totalt är det närmare 80 olika verk som fyller både gallerirummet och delar av entrérummet till Drejeriet. Och det är skönheten och humor som verkar ha lockat de flesta. Det är det positiva med kusar och kryp som dominerar. Att de i verkligheten kan vara nog så irriterande och skrämmande kan man glömma för en stund.

Drejeriet har fått till en riktigt rolig utställning som finns kvar hela sommaren.

Efter dumheter har Thomée och Verkö slott fått vänta

Jag blev i vintras kritiserad av ett kommunalråd för att jag skrev att kommunen agerade som att man inte visste vad man höll på med gällande Verkö slott och ångaren Thomée.

Förra året sa man upp ett gällande avtal för arrende av både slottet och båten och betalade ett rejält skadestånd för det. Nu har man hittat en arrendator för Thomée och så söker man ny arrendator till slottet. Kommunalrådet må ursäkta, men jag tycker att det är rena snurren. Det enda förra årets beslut ledde till är att Thomée ännu inte har börjat gå och att Verkö slott är stängt hela den här sommaren. För det har kommunen dessutom betalat en massa pengar.

Om man inte dummat sig hade både Thomée gått och Verkö slott varit i full gång – och man hade haft fungerande verksamheter att visa upp för eventuella nya arrendatorer eller köpare.

Blicka tillbaka på fjällmotiv

Till helgen är det vernissage på Hackås Maskin & Kultur för en retrospektiv med en av länets mer spännande kvinnliga konstnärer. Ingegerd Gothe föddes för 100 år sedan i år. Hon växte upp i Sundsvall och Stockholm. Men varje sommar var hon hos sin morfar i Hillsand utanför Strömsund. Och sedan återvände hon ständigt till länet och framför allt till Frostviken och Stora Blåsjön.

Uppe i länets norra delar hittade hon motiv i fjällvärlden som hon hade med sig hela livet. Motiv som hon arbetade hårt med från de mer impressionistiska målningarna till det alltmer abstrakta. Varför den helt nya boken ”100 år och hundra konstnärer” i biografin påstår att hon målade fjällmotiv från trakten av Strömsund är lite obegripligt – det är långt från Strömsund till Stora Blåsjön.

Men på lördag blir det vernissage i gamla Gärde skola i Hackås Maskin & Kulturs mysiga lokaler. I år är det 24 år sedan Ingegerd Gothe avled. Konstnärinnan Elisabeth Gothe är för övrigt syskonbarn till Ingegerd Gothe.

Wikners – ett riktigt kulturhus

Hos Wikners i Persåsen var det vernissage i söndags för måleri och litografier av Kaj på Höjda. Sedan förra helgen visar man i Persåsen Hans Månssons fotoutställning ”Vattenvärld”, som tidigare visats hos Lars Bolin Gallery, och träsniderier av Wiggo Schultz. Nästa helg är det vernissage för glasskulptören Kjell Jansson från Mora.

Sommartid är Wikners i Persåsen ett riktigt Kulturhus som lockar mycket folk från när och fjärran. Det är ofta riktigt trångt på parkeringen.

Spännande nyexaminerad konstnär ställer ut

När Östersunds Konstskola hade sin avgångsutställning i år var Ida Norléns bidrag bland de mest spännande. Ida har också varit en av ledarna för nyligen prisbelönade Konst för tjejer.

I lördags var det vernissage på Urbn Arts för en utställning med bland annat konst av Ida. Dessutom medverkar Mårten Wallin i utställningen.

Utställningen kommer att recenseras nästa vecka.