Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det lilla odjuret Birger är tillbaks

Böckerna om det lilla Storsjöodjuret Birger har sålts i nästan 22 000 exemplar. Nu är Birger tillbaks med nya äventyr.

I dag släpps den femte boken om Birger – det lilla Storsjöodjuret med titeln "Olika odjur". Den här gången får Birger besök av alla sjöodjur från hela världen. Den femte boken handlar bland annat om kurragömma, killställen och om att få äta efterrätten först. Men kanske mest om att man kan vara lika fastän man är olika.

– Vi vill få med ett fint budskap på ett lättsamt sätt. Den här boken handlar lite om mångfald, att man kan vara lika fast man ser olika ut, berättar Ander Nilsson som har illustrerat boken.

Böckerna är skrivna av hans fru Sara Strömberg som också arbetar som journalist på Länstidningen.

Berättelserna om Birger började när Anders Nilsson, som arbetar som Art Director på Syre reklambyrå, fick i uppdrag av turistbyrån i Östersund att ta fram en figur och marknadsföra honom. Birger levde som karaktär i kostymer på stan och på Storsjöodjurspaningen runt om Storsjön.

– Jag och Sara började fundera på att göra en bok om honom. När vi fick reda på att vi skulle ha skidskytte-VM här bestämde vi oss. Birger var ju en turistprodukt. Vi gjorde även några böcker på norska och tyska men vi har många av dem kvar. De svenska sålde slut på en gång och det har gått bra sedan dess.

Totalt har böckerna om Birger sålt i nästan 22 000 exemplar och han växer ständigt. 2008 kom den första boken om Birger och sedan dess har det blivit fyra böcker inklusive en pysselbok om odjuret.

– Så länge det fungerar har vi absolut planer på att göra fler böcker om Birger, säger Anders Nilsson.