Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lutar åt att alla låg- ochmellanstadieelever fårsitta i skolbänken i stället.

Det kanske inte blir något sommarlov i år för landets alla låg- och mellanstadieelever. För de skulle behöva plugga extra.

Annons

– Svenska skolbarn kan mycket mindre än barnen i de andra EU-länderna, säger Sven-Eric Lihnjal vid ”Högsta Skolöverhögstyrelsen”, Hsohs.

Han är överinspektör vid Hsohs EU-enhet i Malmö.

är barnen i Sverige betydligt sämre på engelska än barnen på Malta och i Irland, och de har inte ens bättre svenskkunskaper än barnen på Åland.

Eftersom Sven-Eric Lihnjal har jobbat under så många år med skolfrågor så är det han ensam som bestämmer om längden på sommarlovet.

– Det lutar åt att barnen får sitta i skolbänken och läsa in det de inte lärt sig. Fast ungarna i södra Sverige och Mellansverige är så pass duktiga att de nog får sommarlov som vanligt.

– Nej, varför det? Sommaren är ju ändå så kall och regnig till exempel i Jämtland så barnen går ju egentligen inte miste om något.

– Ja, troligen blir de lediga en vecka i mitten av november. Och jag funderar på att ge barnen i Skåne ledigt även under september, för då är det ju fortfarande sommarvarmt där.

På www.hsohs.se/sommarlov kan du läsa mer om Sven-Eric Lihnjals förslag.