Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya livet på Nyviksvägen

Jag sitter vid fotändan på sängen och håller hennes sköra hand. Hon vilar blicken och ler med hela ansiktet, men inte mer än att jag ska förstå allvaret när hon säger:
– Det är mycket som är bra här i Sverige, men folk begriper inte det.
104-åriga Brita Gelin har talat.

Vi befinner oss på det nybyggda äldreboendet Nyviksvägen i Hammarstrand. Likt ett moderskepp svävar byggnaden över grusbäddar och nylagd matjord, några stenkast från Indalsälvens svarta vatten. Det har snart gått tre veckor sedan den högtidliga invigningen, och det är nu som Ragunda kommuns jättesatsning får bekänna färg på allvar. Medan hantverkarna lägger sina sista händer på fasaden och utemiljön, så har 40 åldringar precis börjar vänja sig vid sina nya hem. Detta är också arbetsplatsen för 50 personer, och de första veckorna har minst sagt varit hektisk för både personal och boende.

– Det är en fantastisk arbetsmiljö med stora, ljusa lokaler, men helt ärligt så har den första tiden varit turbulent. De första dagarna var det faktiskt kaos när vi skulle flytta 33 åldringar till lokaler som vi knappt hittade i själva, berättar enhetschefen Eva Blomkvist.

Hon jobbade tidigare inom hemtjänsten, och sätts nu på hårda prov i sin nya tjänst. Samtidigt som hon lägger stor möda vid att göra gammaldags hemtrevligt i lokalerna, genom diverse auktionsfynd och skänkta föremål, så försöker hon lappa ihop alla delar som måste fungera i verksamheten.

– Personalen är underbar, men alla får dra ett tungt lass. Vi fick exempelvis reda på häromdagen att det ska bli nedbemanning här på äldreboendet, och det har naturligtvis med kommunens dåliga ekonomi att göra, säger Eva och sänker blicken.

Hur många tjänster som drabbas är inte klart ännu, men Eva har ändå bestämt sig för att göra det bästa av situationen. När det fattas pengar så söker man i stället hjälp på annat håll för att liva upp stämningen.

– Vi ska se till att hålla fanan högt och sprida god stämning, bland annat med hjälp av ideella krafter. Vi ska samarbeta med exempelvis kyrkan och vuxenskolan för att anordna aktiviteter. Mitt mål är att de boende ska ha något att se fram emot varje dag, säger Eva.

Hon berättar att flera av åldringarna sover bättre än tidigare, tack vare att det finns färre störande ljud såsom högljudda fläktar och gnisslande dörrar, och även att luften är märkbart bättre. Alla boende som ÖP pratar med säger ungefär samma sak, att de bott här för kort tid för att ge något ordentligt omdöme, men att det nog blir bra.

– Dessutom verkar de gladare, även om jag förstår att flytten varit omtumlande för många, säger Eva Blomkvist.

Just när ÖP hälsar på så ekar det faktiskt av skratt och glada tillrop i lokalerna. Evas väninna Elisabeth Amundsen har nämligen kommit på besök med sina sju veckor gamla labradorvalpar, och både personalen och åldringarna gosar friska med de fyrbenta gästerna i den ståtliga vinterträdgården.

Greta Nilsson och hennes syster Eni Olsson sitter på en bänk och beskådar de lekfulla krabaterna med stort intresse.

– Det här var det roligaste jag varit med om på länge, säger Greta och skrattar varmt.

Greta Nilsson är med sina 102 år en av Nyviksvägens ålderkvinnor – men det finns faktiskt en som är ännu äldre. Brita Gelin ståtar med 104 respektingivande år, och 21 december fyller hon 105. Hon verkar dock ta ståhejet i vinterträdgården med ro och sitter i stället på sängen i rummet och inväntar lunchen.

Brita berättar att hon inte vill flytta mer nu, och att hon trivs någorlunda bra på Nyviksvägen.

– Det finns inget annat att göra. Jag bodde i Döviken i 100 år och har inte flyttat så ofta. Men jag har det bra, och det är mycket som är bra i Sverige, men folk begriper inte det, säger hon och håller min hand.

Och snart fyller du 105 år och blir ännu klokare!

– Ja, om jag nu lever fram till jul. Du får komma och hälsa på fler gånger så får du se hur det blev. Jag blev i alla fall glad att du kommer och pratar en stund, säger Brita och tittat mig djupt i ögonen innan vi säger hej då.