Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya styret av Krokom dröjer

Det drar ut på tiden med vilka som politiskt ska styra Krokoms kommun under den kommande mandatperioden.

– Det är bara sonderingar än, säger Miljöpartiets förstanamn Jan Runsten från Alsen.

Med 48 kryss framför sitt namn var han den inom MP som fick flest personröster. Men han nådde ändå inte personvalsspärren på minst 50 röster.

På måndagskvällen träffade han och tvåan på Miljöpartiets valsedel, Eva Ljungdahl från Dvärsätt, socialdemokraternas förhandlingsgrupp under ledning av Anki Syversen från Nälden.

Anki Syversen som är ordförande för Krokoms arbetarekommun blir med sin plats 14 på S-valsedeln ordinarie ledamot i Krokoms kommunfullmäktige.

I nuläget, när mandatfördelningen bara är preliminär, så får S 16 mandat.

Med Vänsterpartiets 4 mandat så räcker det inte med 2 MP-mandat för att S ska kunna leda ett majoritetsstyre av Krokoms kommun.

Men som ÖP berättade 19 september är det inte uteslutet att Kristdemokraterna med sitt enda mandat gör gemensam sak med S, V och MP. Det blir då en majoritet med 23 av de 45 platserna i Krokoms kommunfullmäktige.

Det här blir resultatet även om Miljöpartiet tar ett mandat från S och behåller nuvarande 3 mandat.

Vänsterpartiets förstanamn och gruppledare, Jörgen Blom från Hissmofors, har inget emot att samregera med Kristdemokraterna.

– Det skiljer sig inte alltför mycket. Vi har uteslutit samarbete med tre partier. Det är Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna, säger Jörgen Blom.

Men 3 mandat för Miljöpartiet skulle också öppna för fortsatt Centerlett styre av Krokoms kommun.

Centerpartiets 13 mandat i årets val, blir tillsammans med 6 mandat för Moderaterna, 1 mandat för Kristdemokraterna och 3 för Miljöpartiet sammanlagt 23 mandat.

Men lyckas inte något politiskt alternativ nå fler än 22 kommunfullmäktigeplatser blir Sverigedemokraterna med sina 3 mandat vågmästare.