Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya utanförskapet

Jag har länge funderat på en fråga som knappast inte är partipolitisk, men som man bör ha i åtanke i många sammanhang. Man kan nämligen tala om det nya utanförskapet.

Det är bra att vi har en teknisk utveckling och vi ska utnyttja den. Men under några år har man mer och mer skapat ett utanförskap för den som till exempel inte tar till sig datatekniken.

Att man inte gör det kan vara av ekonomiska skäl, handikapp eller ålder, ibland tekniska men till och med principiella skäl.

Jag minns när min fru kommenterade en ganska vanlig tv-replik: ”Och resten får ni se på webben”. "Webben, vadå?" sa hon. Hon hade säkert tagit till sig datatekniken om inte herr Alzheimer kommit emellan.

Medierna hänvisar ofta till webben. Det är okej om det erbjuds något extra. Men grundmaterialet vill jag ha i det medium som jag vant mig vid.

Jag kan inte lyssna på webbradion när jag kör bil och kanske är intresserad av ett referat. Försöker jag se en direktsänd match på play blir det hackigt även om mitt bredbands kapacitet är tämligen normal.

Det många har vant sig att se på SVT – t ex OS – kräver en kabelkanal, eller den datauppkoppling man inte har.

Till problematiken som ställer många offside hör banker utan kontanthantering, tjänster som kräver kort- eller internetbetalning samt toalettbesök som förutsätter mobiltelefon. Offside blir man också när man inte begriper alla nya modeuttryck, eller aldrig lärt sig engelska.

Jag tänker ofta på dem som står utanför. För myndigheter är det ett krav att de ska tänka på de som inte har möjligheterna.

För medierna kan vi bara hoppas att de alltid ska komma ihåg att när det gäller tekniken finns ingen jämställdhet. De som står utanför datavärlden är en minskande minoritet. Men även minoriteter har rättigheter.

Thord Eric Nilsson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel