Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nyttiga julbordet

Julens nyttigheter är inte alls så trista som man kan tro. Ta vara på det gröna och hälsosamma. Ät bättre och må bättre - då blir julen som bäst.

Annons

Det är så lätt att hamna i köttkoma. Man äter skinka, korv, köttbullar och revbensspjäll till dess man stupar. Proppmätt trycker man sedan i sig ris à la malta som om det inte fanns någon morgondag.

Men det finns det. Och då mår man som man förtjänar.

Jag är den sista som vill leverera pekpinnar i julklapp. Att predika kalorier och kolesterol är inte min grej. Men jag unnar alla att må bra. Äter man för mycket och för fel mår man helt enkelt pyton.

Så tänk efter ett varv extra när du planerar ditt julbord. Kanske är det värt att ställa fram några nyttigare alternativ. Det behöver inte innebära att du avstår från julens goda, utan att du erbjuder några lättare och fräschare rätter för den som vill blanda upp det hela.

Det kan vara så enkelt som en rejäl sallad. Lite grönt friskar upp och gör det lättare att handskas med allt animaliskt på bordet. Nötter ingår ju också i våra jultraditioner, i lagom doser är det en väldigt nyttig ingrediens som även kan utnyttjas i maten. Likaså apelsiner, kål och rotsaker.

Men nyttigt måste inte nödvändigtvis vara detsamma som vegetariskt. Sill, lax och lutfisk är hälsosam mat i sig, sedan kanske inläggningarna och såserna inte är de sundaste, så om man vill hålla igen kan det vara en god idé att dra in på sås och socker.

Med lite fräscha inslag på julbordet får man även in mera färgprakt och ögonfröjd. Ofta rör det sig dessutom om rätter som kan serveras kalla och förberedas i god tid. En så kallad win-win-situation, som det heter på modern svenska.

Men det finns andra sätt att göra julbordet lite nyttigare. Att köpa bra råvaror utan en massa tillsatser. Hellre mindre mängd mat och lite dyrare grejer än massor av billig dålig mat. Vi kommer ändå garanterat att äta på tok för mycket i slutändan.

Så se mina recept i dag som lättlagad inspiration till ett aningens sundare julbord. Det behöver inte innebära nävgröt, kruskakli och fiberflingor.

Lite grönt och mycket fantasi varar ända fram till påska. Däremellan kommer skinkan.

Mia Gahne/TT

Ljummen julsallad med honungsnötter

4-6 portioner, 20 min

Massor av smak och nyttigheter på samma gång.

200 g rotselleri

200 g palsternacka

1 l grönsaks- eller hönsbuljong

200 g rödkål

1 rödlökar

50 g valnötter

2 msk akaciahonung

rapsolja

2 apelsiner, fileade

1/2 citron

nymalen svartpeppar

ev. chiliflakes

Skala och skär rotselleri och palsternackor och skär i tunna stavar. Koka upp buljongen. Lägg i rotfrukterna och koka i 1 minut. Låt rinna av.

Strimla rödkål och rödlök och blanda.

Rosta valnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg. Tillsätt honung och blanda runt till dess de karamelliseras. Var försiktig så att det inte bränner vid, det går fort! Sprid ut på bakplåtspapper och låt svalna.

Låt rödkålsblandningen svettas i 1-2 minuter i lite rapsolja i en stekpanna tills den mjuknat något. Blanda med de blancherade rotfrukterna och apelsinklyftor. Ringla över lite extra rapsolja och pressa över citronsaft. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite chiliflakes.

Vintersallad med tranbär, pumpafrön och apelsindressing

4-6 portioner, 25 minuter

En personlig favoritsallad som passar väldigt bra på julbordet. Pumpakärneolja är dyr men dryg, leta i hälsokostbutiken.

1 1/2 dl pumpafrön

olivolja

havssalt

2 msk pressad apelsinsaft

1 msk äppelcidervinäger

rivet skal av en apelsin

2 msk pumpakärneolja (kan ersättas med annan god olja)

nymalen svartpeppar

2 äpplen

1 dl torkade tranbär

2 påsar blandade salladsblad

200 g chèvre eller annan mjuk getost

Värm ugnen till 175 grader. Blanda pumpafrön, lite olivolja och havssalt i en skål. Sprid sedan ut på en långpanna och rosta i ugnen i 8-10 minuter eller tills fröna sväller upp och fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Blanda apelsinsaft, äppelcidervinäger, rivet apelsinskal och lite salt. Tillsätt pumpakärneolja under omrörning. Peppra och smaka av.

Skär äpplena i tunna klyftor. Häll i en skål tillsammans med tranbären och salladsbladen. Slå över dressingen och blanda väl. Lägg upp på vackert fat.

Strö över de rostade pumpafröna. Skär bort eventuella kanter på getosten och smula sedan över resten.

Rödbets- och pepparrotsgravad Salmalax

4 portioner, 10 min + 1 dygn i kyl (2 för vanlig lax)

Använder du Salmalax behöver den inte frysas innan gravning. Dessutom är den vansinnigt god. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Dyr, men värd varenda krona.

Väljer du vanlig lax måste den frysas i tre dygn först.

500 g Salmalax

2 msk havssalt

1 msk socker

1 färsk rödbeta

1/2 dl riven färsk pepparrot

1 knippe dill

1 citron

nymalen svart- eller vitpeppar

ev. cirka 2 msk gin eller vodka

Väljer du vanlig lax benas den ur och putsas till en fin filé efter att den har varit fryst i minst tre dygn.

Blanda salt och socker och gnid in laxen runt om. Skala rödbetan med potatisskalare. Riv rödbeta och pepparrot grovt. Blanda med finskuren dill (stjälkarna kan också åka med), rivet citronskal och peppar. Fördela blandningen på båda sidor av laxfilén. Stänk eventuellt över sprit.

Packa in i dubbla lager plastfolie och lägg i kylen över natten (två dygn för vanlig lax). Gärna under en tyngd. Vänd på morgonen och låt ligga under dagen. Ta ut laxen framemot kvällen och skrapa bort allt runt omkring. Skiva och garnera med dill, citronklyftor och lite riven pepparrot. (TT)

Att dricka till:

Nils Oscar Kalasjulöl (11300), 19:50, eller Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay (16443), 69 kronor.

Alkoholfritt: Nygårda Julmust Lagrad på Romfat (99364), 29:90 kronor.