Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det räcker med vindkraft nu

Under senare år har det skett en omfattande utbyggnad av vindkraften i Strömsunds kommun.

Det finns nu vindkraftsparker i Havsnäs, Ollebacken och en stor utbyggnad pågår i gränstrakterna mot Ragunda och Sollefteå kommuner.

Naturskyddsföreningen har varit positiv till denna utbyggnad, men nu anser vi att det är nog. Vindkraften medför olägenheter som vid ytterligare utbyggnad överväger vindkraftens miljövinster. Vi vill framför allt peka på följande:

1. Vindkraftverken tenderar att bli högre och högre vilket gör att horisonten på allt fler ställen i vår kommun bryts av vindkraftverk.

2. Till varje vindkraftverk dras vägar vilket gör att andelen obruten skogsmark blir mindre och mindre. Ofta måste också nya kraftledningar dras vilket ytterligare minskar arealen skogsmark.

3. Vindkraftens påverkan på vilt- och fågelliv är till stor del okänd. Troligtvis har vindkraften negativ påverkan på framför allt rovfåglar och större däggdjur. Rennäringen påverkas negativt genom att betesmarker försvinner och renarna störs av kraftverken.

4. Alltför liten del av vinsterna från vindkraften kommer bygden till del. Här kan vi se samma utveckling som för vattenkraften. Under en kort period ges ett antal arbetstillfällen, men sedan finns bara förstörd natur kvar och vinsterna från produktionen hamnar någon annanstans.

5. Strömsunds kommun har tagit sitt nationella ansvar och beviljat fler vindkraftverk än de flesta kommuner i Sverige. VNF tror därför att den allmänna uppfattningen hos kommunmedborgarna är att det är nog nu. Strömsunds kommun kan därför med gott samvete avstå från att bevilja mer vindkraftsutbyggnad.

Vattudalens Naturskyddsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel