Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ringde ut för deras vårdskola

På torsdagen var det undersköterskeexamen för den sista gruppen vid Frösö Vård- och Hälsocollege. Det var matfest med ett överdåd av internationella rätter, kryddade med vemod.

– Det var roligt så länge det varade. Vi har fått leva vår dröm, säger Elisabeth Ström från Frösön.

Tillsammans med Kerstin Engqvist från Torvalla äger hon företaget som lever vidare, i lokaler i Östersund. Målet är att det ska återuppstå så småningom.

– Vi ska sova ett tag och sedan får vi se vad som händer, säger Kerstin Engqvist.

Både hon och Elisabeth Ström är sjuksköterskor och vårdlärare.

De drog i gång de individuellt anpassade utbildningarna hösten 2007.

På uppdrag av Östersunds kommun och Arbetsförmedlingen har de tillsammans med som flest 12 anställda genomfört 55 undersköterskeutbildningar, och ytterligare drygt ett tiotal åt Krokoms kommun.

Men i början av 2013 förlorade de alla tre upphandlingarna om vårdutbildning fram till hösten 2017, till större utbildningsföretag

Sammanlagt är det fler än 1 000 personer som inom Frösö Vård- och Hälsocollege utbildat sig till undersköterskor vilket gett rätt att jobba även som mentalskötare, boendehandledare och personliga assistenter.

– Det känns jättebra att vi som utlandsfödda fått möjlighet att utbilda oss, säger Tenzin Choedon som flyttade till Sverige från södra Indien för fem år sedan.

Nu efter utbildningen är hon timanställd vikarie på Östersunds sjukhus hjärtenhet där hon praktiserade under september.

Hennes klasskamrat Aya Ekra flydde 2010 från Elfenbenskusten till Sverige. Hon är jättenöjd med att hon nu efter 1,5 år är färdig undersköterska och har jobb som timanställd vikarie inom hemtjänsten i Brunflo.

– Men samtidigt är jag lite ledsen. Vi elever och lärare är som en familj och nu ska vi alla gå åt olika håll.