Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det roligaste var publiken"

Tidernas första NM på Frösön slog alla förväntningar.
– Det absolut roligaste var att det kom så mycket publik, säger Andreas Olsén.

56 lyftare från 13 klubbar var anmälda till årets NM. Hälsingeklubbe Bergsjö hade flest med nio deltagare, Östersunds AK representerades av åtta lyftare medan Sundsvall mönstrade sex deltagare.

Totalt 15 klasser fanns representerade, från damernas 48 kilo till herrarnas +105 kilo.

Resultatmässigt lyckades ÖAK-lyftarna riktigt bra. Kvartetten Andreas Olsen, Johnny Sundström, Paula Junhov-Rindberg och Towa Svärd vann alla sina respektive klasser – och de två förstnämnda kvalade dessutom in till SM nästa år.

Olsen tog hem 77 kilo, Sundström vann +105 kilo medan Junhov-Rindberg som väntat var bäst i +75 kilo. Swärd var ensam i 69-kilos.

– Ingen av segrarna var egentligen överraskande, säger Andreas, som för egen del inte var helt nöjd med dagen.

– Det kan låta larvigt att säga det när jag vunnit tredje NM-guldet i rad och kvalat in till SM, men jag är inte nöjd. Det var så nära att jag hade fått min stöt på 137 kilo godkänd och då hade jag haft 239 kilo totalt och 300 poäng. Det hade varit väldigt roligt eftersom 300 är något av en magisk gräns.

Andreas Olsen hade 102 kilo i ryck och 130 kilo i stöt. Tangerat personbästa.

Vad var roligast; NM-guldet eller att du fick klart med SM?

– Mitt mål är att ta medalj på SM. Jag vill även klättra på rankingen. Jag är 32:a just nu i Sverige, oavsett viktklass, men vill komma topp-20 innan året är slut.

Olsen var dock mest glad åt något annat; publiktillströmningen.

– Det var det absolut roligaste av allt. Det måste ha varit cirka 200 personer när det var som mest. Jag har aldrig varit med om något liknande på tyngdlyftning. Dessutom var publiken så högljudd.

Det högsta jublet kom nog när Andreas Olsen själv skulle lyfta. Den 29-årige cross fit-instruktören har blivit en kändis i styrkevärlden i Östersund och alla ville förstås se honom lyckas.

Hur lyder din analys varför det kom så mycket publik?

– Jag tror verkligen att ingresset för kraftsport har börjat växa. Många börjar också bli medveten om att det är skillnad mellan styrkelyft och tyngdlyftning.

ÖAK har fått mersmak på att arrangera stora tävlingar.

– Absolut! Många var nöjda, till exempel hur vi hade löst uppvärmningsytan och podiet. Kanske skulle vi vilja vara i en större lokal i framtiden.

I den här frågan har Andreas en önskan.

– ÖAK är hårt drabbad vad gäller lokaler. Det är packat på vardagkvällar och den källarlokalen har dålig luft och dåligt ljus.

Kanske kan helgens NM bli en katalysator vad gäller antalet utövare. Potentialen verkar finnas.

– När jag började var vi tre-fyra som tränade. Nu kan det vara 20 personer som kör nybörjarträning.

Mannen bakom utvecklingen heter Johnny Sundström.

– Det jobb han lagt ned för tyngdlyftningen är otroligt, avslutar en mycket nöjd Andreas Olsen.