Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det ser klart ut som en varg"

Vid lunchtid i söndags gick troligen en varg förbi köksfönstret hemma hos Sara Molander i Nälden. Som hon lyckades fånga på bild.
– Den var jättestor och väldigt snabb, säger hon.

Till skillnad mot vad många andra kanske skulle göra skyndade Sara Molander sig ut för att titta närmare på vad det var som passerade. Hon hann se en hel del.

– Ansiktet var väldigt vargtypiskt. Det var inget jämthundansikte och den var väldigt hög och stor, säger hon.

Hon är uppväxt med jämthundar och menar att det inte var någon sådan som passerade förbi.

ÖP har skickat Sara Molanders bild till Hans-Ove Larsson, före detta chef för zoologiska avdelningen på Skansen, som nu har granskat den.

– Det här ser klart ut som en varg. Det man kan se på en sådan här bild är kroppsformen, hållningen och täckningen. Det jag går på är den raka ryggen, en lodformad kropp, säger han.

– Och den har ljusa ben, det stämmer helt med varg. Den är även vit på kinderna och det ska vargar vara. Det här ser sammantaget ut som en varg.

Han har skrivit flera böcker om vargar och deras beteenden, och är inte förvånad att den syns till nära bebyggelse.

– Det är inte så ovanligt att vargar går in mot samhällen. De spanar av området. Att de skulle ge sig på en människa ser jag som uteslutet, säger han.

Han tycker att Sara Molander ska glad över sin upplevelse, eftersom det är få förunnat att få se levande varg.

– Men det som kan hända är att de kan ta en hund eller en katt, säger han.

Senare samma dag ska den misstänkta vargen ha synts till vid Åsmyra, strax ovanför Nälden.

I februari 2012 lokaliserades och nedsövdes en varg nära Brunflo. Som fraktades bort till hemlig ort av Naturvårdsverket.

Men blev du inte skrämd?

Nej, jag var inte rädd för den, men för de som har husdjur är det inte så roligt att den går här mitt i byn, säger Sara Molander.

Har du också sett vargen? Har du bilder - eller video? Tipsa ÖP på mejladressen 72063@op.se eller MMS:a till nummer 72063.