Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det sista om LOV klubbades igenom

Från 1 januari ska Östersunds invånare kunna välja sin hemtjänst. På tisdagen klubbades det sista gällande lagen om valfrihetssystem, LOV, igenom.

LOV är frivillig att införa för Sveriges kommuner och handlar om att låta brukaren välja vem som ska utföra vård och omsorg.

Kommunfullmäktige i Östersund har redan beslutat att införa LOV för hemtjänst och hemsjukvård, och på tisdagen togs beslutet i vård- och omsorgsnämnden om det konkreta genomförandet.

– Det här var det tunga beslutet. Nu har vi det på plats och det känns väldigt bra, säger nämndens ordförande Carina Zetterström (C).

Nämnden beslutade bland annat om de kvalitetskrav som ska gälla, både för kommunala och privata hemtjänstutförare.

Man beslutade även om vilka ersättningsnivåer som ska betalas ut. Ersättningen för Östersunds tätort blir 300 kronor/timme, för södra kommundelen 350 kronor och för norra 400 kronor. Både omsorgsinsatsen och restiden räknas in.

– Det är dyrare att åka ute i landsbygden, och det är glesare mellan brukarna. Och glesare i norr än i söder, säger Carina Zetterström.

Det är samma kostnad som betalas ut, oavsett om utföraren av hemtjänsten är kommunal eller privat.

För de mindre hemtjänstföretag som eventuellt väljer att starta kommer kommunen att ha en hälsofrämjande enhet – som ÖP tidigare berättat om – som kan hjälpa de små företagen med legitimerad personal.

Redan nu har privata Attendo hemtjänst i bland annat Odensala, och Förenade Care på Stadsdel Norr. De har upphandlingskontrakt med kommunen till sista september 2014.

Betyder det att de som bor i de områdena inte kommer att kunna välja från 1 januari?

– Det är det vi diskuterar med Attendo och Förenade Care just nu, om de är intresserade av att styra om till LOV.

– Nu är det medborgaren som väljer hemtjänst som bestämmer – och som har rätt att välja om. "Hotet att kunna bli bortvald" kan ju förhoppningsvis leda till att utförarna blir måna om sina brukare, säger Carina Zetterström.