Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det ska alltid tummas på skolan

Lena Engström och Gerd Åkerström har tillsammans jobbat nästan 80 år som förskollärare. De anser att vi måste sluta spara på våra barn.

– Varför ska det alltid tummas på skolan när det ska sparas. Det är alltid vi och vård och omsorg som får stryka på foten.

Det säger Gerd Åkerström som jobbat som förskollärare i 38 år. Hon tycker inte det är någon bra idé att maxgränsen nu ökas till 19 barn i varje förskolegrupp.

– Särskilt med tanke på att många barn har så långa dagar, upp till nio timmar. De är på förskolan längre tid än vad vi vuxna jobbar.

– Med större grupper får inte varje barn den uppmärksamhet av oss vuxna som jag tycker att de är värda, säger Gerd Åkerström.

Hon får medhåll av Lena Engström, som jobbat lika många år i förskolan som sin kollega.

– Det är helt vansinnigt. Vi skulle vilja sänka barngrupperna till 15 i stället. Det är lagom, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att hon trivs väldigt bra med sitt jobb och att hennes grupp, med 18 barn, fungerar väldigt bra.

– Men då har vi inte riktigt små barn, de yngsta i gruppen är 3 år. Dessutom är vi ute väldigt mycket, vilket dämpar stressen, säger hon.

Hur tror ni stora grupper påverkar barnen?

– Det är en svår fråga att svara på, jag tror att det kanske visar sig längre upp i skolan, säger Lena Engström.

– Ja, det får framtiden utvisa, vi kan bara gissa. Men vi ser ju att det ofta blir problem senare i skolan, säger Gerd Åkerström.

Hon tycker att det finns mycket annat i samhället som skulle kunna kosta mindre.

– Vi vet ju att det finns pengar, och att klyftorna ökar. Jag reagerar på att sådant som en ny arena och ett nytt Stortorg får kosta så mycket. Jag förstår att det också behövs, men måste det satsas så stora summor? Jag ifrågasätter hur det prioriteras. Vad är det egentligen som är viktigt i samhället?