Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det ska låta pampigt, fläskigt och stort"

Ibland kallas deras musik för death metal, men östersundarna i Souldrainer tycker själva att de spelar "melodisk domedagsdöds".

ÖP hälsade på i studion under inspelningarna av trions tredje album, som kommer i vår.

I Empire studio på Frösön har Souldrainer precis blivit klara med gitarrinspelningarna.

I praktiken går det att göra hur många pålägg som helst, men de har ändå valt att nöja sig med två kompgitarrer.

– Jag tror att det låter fläskigt ändå, om man gör det rätt från början, säger Marcus Edvardsson, sångare och gitarrist.

Bredvid honom sitter trummisen Hugo Nylander som är ny i gruppen sedan sommaren 2013. Han spelar i punkrockbandet Djävulskap, men har också ett metal-förflutet som medlem av Denicalis som lade ner 2011.

– Sedan dess har jag saknat att spela hårdare musik, säger Hugo.

Marcus var tidigare basist i Aeon, men slutade där 2011 för att kunna fokusera på Souldrainer.

– Jag har "sagt upp mig" för att göra det här på heltid på fritiden, säger han, som till vardags arbetar som systemtekniker på ett IT-företag.

Gruppen är numera en trio, även i livesammanhang. För att ändå skapa tyngd spelar både Marcus och basisten Joakim Wassberg genom dubbla förstärkare. Dessutom har de förinspelade backtracks med körer och syntar.

– Det är som en käftsmäll med ljud, säger Hugo.

Materialet till kommande, tredje, albumet började skrivas i februari 2013.

Är det fortfarande lika kul att spela in en skiva?

– Man är inte lika exalterad över den här situationen, att vara i en studio, men det är fortfarande roligt att höra resultatet. När det låter bättre och bättre för varje instrument som läggs på, säger Marcus.

Det är han som skriver merparten av musiken och texterna.

– Jocke har kommit med någon text, men annars står jag för det mesta. Det var länge sedan man repade fram material i replokalen, det är något jag kan sakna ibland.

Vad har hänt med musiken sedan förra albumet, "Heaven's gate"?

– Musiken är nog lite mer gitarrbaserad och mer teknisk, för att vara oss. Och det är mer rytmiskt, det svänger lite mer, säger Marcus som tycker att de nya låtarna är de bästa han har skrivit.

– Det låter jävligt coolt, säger Hugo.

De spelar upp några av inspelningarna. Musiken låter relativt färdig, egentligen saknas bara Marcus sång.

Souldrainers sound känns igen: de tunga och sorgsna låtarna, med samplade körer och syntstråkar. De kallar det "melodisk domedagsdöds" och känner sig musikaliskt besläktade med Zonaria och Hypocrisy.

– Det ska låta pampigt, fläskigt och stort. Håren på benen ska resa sig och byxbenen ska fladdra. Det får hellre vara långsamt och tungt, än snabbast möjliga, säger Marcus.

Det blir 10 låtar på albumet som förmodligen ges ut i april.

Marcus och Hugo visar på studiodatorn hur omslaget ska se ut. Det är en datorgjord målning av Umeåkonstnären Pär Olofsson som föreställer en djävulsliknande figur med vingar som blickar ut över en förstörd stad, i ljus som skimrar i lila och rosa.

I samband med skivsläppet blir det troligen en turné, i april, och en releasefest.