Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det ska vara en levande verkstad"

Under samma tak på, Nedre Vattugatan, kan du både hitta en originell outfit i märkesklädeskategorin - men också få en exklusivt kombinerad, bara för dig.

Fashion Outlet heter butiken och ägs av Camilla Proos och Mike Omberg. Precis till höger när du kliver in genom entrén hittar du också Solveig Sefastsson och hennes skräddarhörna under företagsnamnet SYREcycle.

– Vi hoppas att det ska slå igenom med Sols designade kläder, det vore jätteroligt, säger Camilla.

Det är två skilda företag, Fashion Outlet som är butiken och som köper in provkollektioner av designkläder, som tack vare att de endast finns i något fåtal exemplar kan göra dig unik i stan, till en lite billigare peng. Och Solveigs, eller Sol som hon kallar sig nu, skrädderi och syatelje.

Kan man som kund komma in och be om hjälp att sätta samman en outfit?

– Ja, det är lite det som är tanken, säger Camilla.

– Det roligaste är när man får spåna tillsammans med kunden och hjälpa dem få ett plagg som de gillar. Sedan bara för att jag klippt sista tråden betyder inte det att projektet är definitivt klart, säger Sol.

Camilla och Sol är vänner sedan gammalt. Redan för 20 år sedan lade Camilla fram idén om att de två skulle starta en verksamhet tillsammans. Det hände inte av olika anledningar. Men nu har idén blivit verklighet.

Fashion Outletbutiken har funnits sedan 26 november 2012 och sedan den första mars är Sols företag också etablerat där.

– Jag kände ända sedan vi öppnade att jag ville ha något mer här. Det ska vara en levande verkstad, säger Camilla.

Återbruket har funnits i Sols liv sedan hon var liten. Camilla säger också att det är en viktig del.

I butiken säljs därför också återburkade saker i trä, metall och flera andra material. Dessutom har Krokpärlans luffarslöjd och Swea Hantverk varsitt bord med saker till försäljning i butiken.

– Vi måste börja tänka annorlunda. Man ser bland annat hos barnen vad det ger att de få vara kreativa och vad man kan göra av kasserade saker.

Artikeln kommer från 100% Östersund.