Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska vara enkelt att cykla

Barnen är de stora vinnarna i Östersunds kommuns miljöarbete. Och det är tack vare invånarnas engagemang och intresse som Östersund är så framgångsrik i miljöfrågorna.

Nu är Östersund återigen en av tre finalister i Europeiska Trafikantveckan som äger rum i september varje år. Då kraftsamlar vi för att visa olika sätt att transportera sig för att kunna må bättre och för en bättre miljö.

Vilken som blir bästa stad vet vi 24 mars, då priset delas ut.

Vi i majoriteten är glada över att fler väljer cykel framför bilen. Ansökningarna till Vintertramparna överträffade i fjol höst våra vildaste fantasier, 420 personer anmälde intresse! Endast 100 personer blev uttagna. Antalet cyklister i kommunen under 2013 har ökat med hela 5,9 procent.

Grön Trafik lånar sedan i höstas ut elcykel i en vecka så att du kan pröva eftersom de är ganska dyra.

Under vintern prioriterar vi snöröjning på gång- och cykelvägar framför bilvägar.

Cykelställ med tak sätts upp på olika platser så att du kan parkera cykeln säkert. I P-huset finns cykelparkeringsplatser för ännu bättre skydd.

Vi vill att fler barn ska cykla och gå till skolan, så vi samarbetar med skolor för att skapa intresse för det. Runt skolor så tittar vi på trafikmiljön, och gör den säkrare. Under 2013 var det runt Fagervallsskolan.

Vi socialdemokrater vill att fler att upptäcka cykeln som bästa sättet för korta resor. I 50 år har vi byggt samhället för bilen. Det kommer att ta lång tid innan samhället är helt anpassat till cykeln, men vi ska göra vad vi kan. Det ska vara enkelt att cykla, och möjligt att ta bilen.

Mona Modin Tjulin (S) ordförande i miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel