Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det ska vara lite mörkt och farligt..."

Alla kan inte älska stajlade tonårsstjärnor bara för att de har 40 miljoner visningar på tuben. De vars mål är att hinna pumpa ur sig 17 överproducerade megahits innan de blivit myndiga.

Då kan det vara lyx att få höra två medelålders jämtar som tålmodigt knåpar ihop jordnära musik om glesbygd och svarta skogar, med lagom avvägd spänning.

Som duon Landstrom, äkta makarna Carina Landin och Göran Lindström, som ikväll har releasespelning för sin andra fullängdare "Land of Nowhere", inspelad hemma i Kullsta i Hammarstrand.

– Vi jobbar långsamt för att få det precis som vi vill ha det. Men merparten av det nya materialet hade vi framme ganska snart efter att förra skivan var klar, säger Göran.

Denna gång har de medvetet samlat sig till en mer sammanvägd ljudbild och arbetet har kommit att delas upp så att Carina skrivit texterna, båda har jobbat med musiken och Göran har slutarbetat ljudbilden:

– Båda gör vi ju detta på fritiden, så det gäller att hitta utrymme att hinna grotta ner sig ordentligt varje gång för att komma in i materialet.

Enda utomstående musiker är Micke Ajax, som lagt trummor på sin kant och även lite synpunkter på produktionen, samt producenten och trumpetaren Gustav Hylén. Men det är Landstroms båda medlemmar som producerat.

Är det ett statement att göra en skiva så här, bortom storstaden?

– Tekniken gör det möjligt numera. Men visst spelar det roll att vi jobbar själva. Vi är nog inte så pigga på att släppa in andra, just för att det ska bli så som vi vill.

Och det är lite mörkt och ruggigt?

– Haha, både och, säger Carina:

– Lite farligt, men också varmt.

Texterna berättar om glesa vidder, men också mycket träd:

"The noise of wood is loud and clear"

"Don´t let your heart out / it is easily lost in this mountain of trees"

"I know the names of 40 different trees / And that is true enough for me".

Sista spåret heter dessutom "Into the forest".

Och Landet Ingenstans, är det glesbygden?

– På ett sätt. Hela norra inlandet. Men glesbygd finns över hela världen, liksom att centralisering är ett internationellt fenomen.

Inspiration till texterna?

– Jag läser mycket. Just nu Sara Stridsberg och nyss Oksanen, väldigt bra båda två.

Det är tuffa saker, eller hur?

– Jo, men de har saker att säga. Och det är spännande att leta efter orden, rätt formuleringar, något som sammanfattar det man vill säga. Ibland bara kommer orden till en och ibland måste man leta ett tag. Det blir ju lite som att skriva berättande poesi.

Finns texten eller musiken först eller båda?

– Jag tycker det är mycket svårare att skriva text till en befintlig melodi, för mig är det enklare att jobba fram texten först. Men den måste också vara rytmisk och melodisk, ibland har man även en idé om melodin redan från början.

Men ni testar på varandra?

– Hela tiden, det handlar om tillit, att vi vet att vi kan diskutera rakt. Men vi släpper ogärna ifrån oss något till utomstående innan vi båda är klara ihop, säger Carina.

Göran pekar ut två tydliga musikaliska referenser, som inte självklart för tankarna till den americana som man lätt förknippar med Landstroms musik:

– Vi blev mycket inspirerade av PJ Harveys "Let England shake" när den kom 2011, dessutom gillar jag Pelle Ossler (Wilmer X och Thåström). Men vi lyssnar ständigt på ny musik.

– Jag har jobbat mycket med ljudbilden och ibland känns allt bara kanonbra och andra perioder tappar man helt tilltron till det vi gör och tycker allt är bara skräp. Men så ska det kanske vara, haha.

Inget fel i att vara självkritisk?

– Nä, det är ju en process. Och vi tar det som sagt i vår takt. Och stödet från Rootsy har betytt väldigt mycket, liksom föreningen Popgeni. De har ju dessutom tagit hit en rad spännande artister. Det ger stor inspiration också.

Så har ni mycket material över varje gång?

– Carina har skrivit en del på svenska nu. På sikt kanske vi släpper en EP eller nåt. Vi får se. Men nu är det fokus på den här skivan.

Många spelningar bokade?

– Haha, nejdu. Men vi är glada de gånger vi kan spela ute. Det ger mycket tillbaka. Vi får se vad samarbetet med Rootsy kan leda till.

För den som vill ha ett första smakprov på skivan kan gå till hemsidan "landstrom.cc" där det finns videosnuttar utlagda. I handeln släpps "Land of nowhere" på onsdag 8 maj och kvällens besökare får ett signerat ex på biljetten.

• Fredag 3 maj Storsjöteaterns studioscen, insläpp från 19.00, bandet på scen från 21.00