Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det skjuts för få lodjur i Bergs kommun

Annons

Jag och mina likasinnade kamrater är förvånade och upprörda över förändringarna av kvoterna för skyddsjakten på lodjur detta år. Tidigare år har Bergs kommun tillsammans med Härjedalen utgjort ett jaktområde. I fjol hade Berg och Härjedalen tillsammans en tilldelning på 15 lodjur, varav de flesta lodjuren sköts eller fångades i fälla i Bergs kommun.

I år, när skyddsjakten är utökad från totalt 25 lodjur till totalt 60 lodjur i hela länet, så tillhör Berg i stället samma område som Östersund, Bräcke och Ragunda, med en tilldelning på 13 lodjur totalt. För Berg kan man alltså säga att kvoten har minskat i stället. Sedan flera år vet man att lodjursstammen i länet är som starkast i just Berg och Härjedalen.

Kvoten för området Berg-Östersund-Bräcke-Ragunda var fylld redan torsdagen 12 mars, och dessutom överskjuten med ett lodjur. Detta är ett direkt tecken på att tilldelningen är för låg i förhållande till lodjurspopulationen. Man ska också vara medveten om att jakten har varit ovanligt svår detta år på grund av det stora snödjupet. Majoriteten av de 13 tilldelade lodjuren sköts eller fångades i fälla inom Bergs kommun, och det visar också tydligt att det är här som lodjuren är rikligast förekommande. Härjedalen har i år ensam en tilldelning på 25 lodjur, och där är det fortfarande 12 lodjur kvar på tilldelningen. Det rimligaste hade varit att Berg fortsatt att tillhöra samma jaktområde som Härjedalen, med en gemensam tilldelning på 25 lodjur.  

Jag hoppas att ansvariga uppmärksammar de uppenbara bristerna i uppdelningen för detta år, och till nästa år ändrar tillbaka till systemet som gällde år 2008 och tidigare.