Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det slutar oftast med att jag är nöjd”

Som ett resultat av frustration, irritation och bra magkänsla har utställningen ”Nya tider, gamla liv” kommit till.

– Det är lite av en dröm som jag haft sedan jag började måla, att få ställa ut på Gaaltije. Det känns som en fin bekräftelse på mitt konstutövande, säger konstnären Niklas Blindh.

Han menar själv att utställningen ”Nya tider, gamla liv” möjligen har en känslosam röd tråd, i det att den följer hans egna känslor som han samlat på sig genom renskötseln och det samiska livet. Utställningen består av 14 verk i akryl och akvarell.

– Jag målar intrycken både från mitt eget liv och allt annat här i världen – som fotografier, magasin och tv. Sådant som är vackert och som jag försöker få ihop till en bild. Jag känner när det blir rätt och då känns det skönt. Jag analyserar det inte så mycket mer än så, säger Niklas.

Fotokonst är en stor inspirationskälla och renen är en återkommande symbol i hans konst. Han greppade penseln för första gången för snart 10 år sedan, men har tecknat och skissat så länge han kan minnas.

– Det blir både naturalistiskt och abstrakt, blandat med en magkänsla. Jag kan känna både irritation och frustration när jag målar, men det slutar oftast med att jag är nöjd, säger en leende Niklas Blindh.

Vernissage onsdag 1 oktober på Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum, Östersund.