Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det stod negerbollar som rubrik

Jag skulle baka chokladbollar tillsammans med mina barn inför dotterns 8-års kalas. Jag letade fram min gamla trotjänare till kokbok som jag brukar plocka fram när jag ska baka. (Det vill säga en till två gånger per år.) Ett litet kollegieblock med viktiga recept från min barndom.

Jag hittade receptet men var tvungen att göra en korrigering innan dottern fick läsa. Det stod nämligen negerbollar som rubrik. Jag skämdes samtidigt som jag kluddade över ordet och skrev chokladbollar. Det fick mig att ännu en gång haja till hur galet det är att vi faktiskt, utan att problematisera det, kallade bakverken för negerbollar.

Ämnet kommer upp alltför ofta, särskilt på sociala medier. Grupper som försvarar ordet negerboll för att det alltid hetat så. De säger att de inte är rasistiska av olika skäl men för mig är det rasism och inget annat.  Och de flesta vet att ordet kränker men de bryr sig inte.

Neger kommer från spanskans negro som betyder svart men ordet började användas i samband med slavhandeln under 1600-talet. Fram till 1980-talet användes ordet neger för mörkhyade av de flesta men med tiden har de allra flesta, tack och lov, förstått att ordet är nedsättande, föråldrat och negativt laddat.

Glädjande nog finns det många som gång på gång tar debatten på bland annat sociala medier om varför vi inte ska använda ordet. Men det är sanslöst att det kan väcka sådana starka känslor hos dem som vägrar ändra sig. De jämför med att man inte ska kunna säga sjömansbiff för att då sårar man sjöman. Jisses! Hur idiotisk kan man vara? Kan folk inte bara acceptera att det är rasistiskt - punkt slut- och att vi tack och lov blivit mer upplysta sedan ordet användes utan att blinka.

Det finns fler ord som brukar komma upp i samband med chokladbollsdiskussionen. Exempelvis ordet lapp och zigenare. Det är samma gamla argument där. Det visade ju sig  så sent som förra hösten att polisen i Skåne kallade sitt olagliga register över romer för zigenarregister. Det finns dem som inte vill acceptera att det i dag heter romer och samer - inget annat. Vi måste acceptera våra medmänniskor och sluta såra varandra genom att använda gamla rasistiska uttryck.

Jag är glad över att min dotter tillhör generationen som troligast inte ens vet vad ordet betyder och aldrig skulle komma på att kalla chokladbollarna för något rasistiskt. Så gör som jag stryk ett streck över det här sorgliga i vår historia och tänk om!

---

Krönikören Malin Andersson Junkka bor i Östersund och jobbar med en hemsida om nationella minoriteter.