Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svenska försvaret förtjänar ett bättre öde

När katten är borta dansar råttorna på bordet.
Lite så känns det med de satsningar som Moderaterna och Socialdemokraterna i försvarsberedningen under tumult kommit fram till.

Eller rättare sagt: Så känns det när deras bråk torde leda fram till att försvarsovänliga partier som Miljöpartiet, och vem vet, kanske även Vänsterpartiet, får kliva fram och styra i försvarsfrågorna, vid ett eventuellt regeringsskifte i höst.

Det skulle betyda att försvarsanslagen skulle krympa rejält. Något som varken Sverige eller omvärlden gynnas av.

Vi backar bandet. I ett par år har försvarsberedningen suttit och vridit och vänt på alla stenar för att se var fienden är och hur pass farligt hotet är.

Det har inte varit någon lätt uppgift. Alla har velat veta vad man ska komma fram till och runt omkring pågår ständigt krig och oroligheter. För ett par dagar sedan kom så den efterlängtade rapporten. Med bara fyra månader kvar till valet. Ingen bra tajming, eller så är det precis det, det är.

Försvaret blir en valfråga och floskler och påhopp från partierna kommer att kanta vägen fram till valurnorna.

För tre veckor sedan lade regeringen fram sin plan, om att anslaget ska ligga 5,5 miljarder högre 2023 än i år. Oppositionen kastade sig över detta, och menade att de föregrep försvarsberedningens rapport.

Så där hanteras försvarsfrågan. Buller och bång. Ord mot ord. Det för inget försvar i världen framåt.

Efter mycket vånda har nu socialdemokraterna anslutit sig till anslagsökningen. Man sade sig vilja dela ut mer pengar, men när det kom till kritan visade det sig att dessa pengar inte fanns, ens i socialdemokratiska skattkistor.

Ingen blir klokare av hur försvaret egentligen ska se ut när sådana här uttalanden fälls under pressträffen med försvarsberedningen:

Vi är överens om hur den säkerhetspolitiska bilden ser ut, men drar olika slutsatser. Miljöpartiets talesperson bringar därmed ingen klarhet i frågan. Så frågan ställs igen. Hur ska försvaret se ut? Hur går det med oss här i Norrland?

Man vet fortfarande inte hur hotet mot norra Sverige ut. Som militärcheferna från norra Sverige poängterade på gårdagens debattsida i Östersunds-Posten finns det både behov av en stark militär närvaro i norra Sverige, och dessutom finns det förband som mycket väl kan förstärkas resursmässigt.

När katten är borta dansar råttorna på bordet. Lite så känns det med de satsningar som moderaterna och socialdemokraterna i försvarsberedningen under tumult kommit fram till. Eller rättare sagt: Så känns det när deras bråk torde leda fram till att försvarsovänliga partier som miljöpartiet, och vem vet, kanske även vänsterpartiet, får kliva fram och styra i försvarsfrågorna, vid ett eventuellt regeringsskifte i höst. Det skulle betyda att försvarsanslagen skulle krympa rejält. Något som varken Sverige eller omvärlden gynnas av.

Vi backar bandet. I ett par år har försvarsberedningen suttit och vridit och vänt på alla stenar för att se var fienden är och hur pass farligt hotet är. Det har inte varit någon lätt uppgift. Alla har velat veta vad man ska komma fram till och runt omkring pågår ständigt krig och oroligheter. För ett par dagar sedan kom så den efterlängtade rapporten. Med bara fyra månader kvar till valet. Ingen bra tajming, eller så är det precis det, det är. Försvaret blir en valfråga och floskler och påhopp från partierna kommer att kanta vägen fram till valurnorna.

För tre veckor sedan lade regeringen fram sin plan, om att anslaget ska ligga 5,5 miljarder högre 2023 än i år. Oppositionen kastade sig över detta, och menade att de föregrep försvarsberedningens rapport. Så där hanteras försvarsfrågan. Buller och bång. Ord mot ord. Det för inget försvar i världen framåt.

Det gäller förband i Norrbotten och Västerbotten, som finns i närheten av de strategiska områdena kring Barents Hav och Nordostpassagen, som I 19, A9, F 21 och SkyddC. Militärchefernas åsikter är väl värda att lyssna på.

Försvarsfrågan förtjänar helt klart ett bättre öde än politikernas tuppfäktningar i en valrörelse.