Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svenska löftet och budgeten

Annons

Det finns en inneboende paradox i Sverige i dag. Vårt samhälle har aldrig varit så utvecklat. Vi är en del av en global ekonomi, och möjligheterna att resa, ta del av kunskap och kultur från hela världen är större än någonsin.

Men trots vårt samhälles rikedom och den hisnande utvecklingen finns en vikande tillförsikt inför framtiden. De nya möjligheterna kringskärs av grundläggande samhällsbrister som skapar misstro och oro. 400 000 människor har inte ett jobb att gå till, skolresultaten faller och vården håller inte alltid vad den lovar.

Jag ser att vi måste jobba hårt för att vi som medborgare ska kunna lita på att Sverige lever upp till våra förväntningar. Jag kallar det för ”det svenska löftet” och det består av tre delar:

1. Kunskap. Kunskap avgör människors möjligheter i livet och är samtidigt den globala ekonomins främsta konkurrensfördel. Det är just därför regeringens budget innehåller så stora investeringar i förskola och skola; i mindre klasser, tidiga insatser, skickligare lärare och en jämlik skola utan vinstjakt.

Vi påbörjar också ett nytt stort kunskapslyft som ger tiotusentals människor möjlighet att få den kompetens som arbetsgivare efterfrågar och därmed ett jobb.

2. Trygghet. Den viktigaste faktorn för att känna trygghet är att ha möjlighet att försörja sig själv genom ett jobb. Det är därför vi i vår budget gör framtidsinvesteringar i infrastruktur och en aktiv näringspolitik.

Vi stärker trygghetsförsäkringarna vid sjukdom och vid arbetslöshet. Vi gör stora investeringar om 2 miljarder för mer personal i äldreomsorgen och 2 miljarder för högre kvalitet i sjukvården. Samtidigt påbörjar vi avskaffandet av den orättfärdiga pensionärsskatten.

3. Jämlikhet. Vi har fortfarande många murar att riva som inte bara stänger inne och håller tillbaka enskilda människor, utan gör hela samhället fattigare när de hindrar människors kraft. Därför förbättrar vi i vår budget jämställdheten; stödjer kvinnojourer och höjer bland annat grundnivån i föräldrapenningen, underhållstödet för ensamstående föräldrar och bostadstillägget för pensionärer.

Det är detta som står på spel i budgetomröstningen på onsdag. Och nu är det hög tid att agera som vuxna. Sveriges stabilitet och utveckling är inte en fråga för våghalsigt spel och taktiserande.

Frågan som avgörs är om Sverige ska förslösa dyrbar tid på parlamentariska krumbukter eller utvecklas framåt genom investeringar i jobb, skola och välfärd.

Stefan Löfven (S)

statsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel