Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det svenska snuset räddat

Strax efter lunch stod det klart - det svenska snuset är räddat.

Annons

EU-parlamentet röstade i dag om tobaksregler och den svenska smaksättningen av snuset säkrades.

Omröstningen i Eu-parlamentet har föregåtts av omfattande lobbyverksamhet, dels från de stora tobaksbolagen och dels från hälsoorganisationer och anti-tobaksrörelser.

Från svensk sida har mycket av intresset kring tobaksdirektivet handlat om det svenska snusets vara eller icke vara. Regeringen drev länge en kamp för att få sälja snus i resten av EU, men fick ge sig i våras, efter starkt motstånd från övriga länder – och även internt inom alliansen.

Däremot lyckades de svenska ledamöterna få tillräckligt stöd bland sina kollegor om att låta Sverige även i fortsättningen bestämma om innehåll och smaksättning av snuset. Det betyder att Sverige får fortsätta sälja smaksatt snus.

"Vi ska ta tillbaka makten över snuset till Sveriges riksdag. Sedan kan riksdagen bestämma vad de vill om snuset, att det inte får innehålla vissa smaker, att det inte får marknadsföras, att det inte får finnas eller vad som helst. Men det politiska ansvaret ska tas i Sveriges riksdag, inte av EU", säger Marita Ulvskog (S).

Varningstexternas storlek på cigarettpaketen och de så kallade e-cigaretternas framtid var huvudfrågor när EU-parlamentet röstade. När det gäller varningstexterna ville parlamentets vänsterflank ha dem på 75 procent av paketen, medan högersidan kämpade för 50 procent.Resultatet i parlamentet blev en kompromiss - varningstexternas storlek ska vara 65 procent av cigarettpaketen.