Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det tog tid att bli självkritiska"

Socialdemokraterna får kritik för att välja vag valtaktik i stället för konkreta besked när de presenterar sitt förslag på vårbudget.
– Det här talar om lite grand vad vi vill, det täcker inte vår politik, förklarar riksdagsledamot Marie Nordén.

Enligt valanalytiker var det precis när de rödgröna började konkretisera sig inför förra valet som vinden vände. Nu aktar man sig för att lägga fram tydliga besked in i det sista, skriver till exempel Ewa Stenberg i DN som förklarar varför besked om a-kassa och sjukförsäkring dröjer.

Men mycket är ändå känt från partiets vårbudgetförslag. Till exempel pengar för att kunna ha råd med mindre klasser, sommarskola i kombination med garanterat sommarjobb för nior utan godkända betyg, höjd restaurangmoms och avskaffningen av den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga.

Nu finns också finansieringen beskriven på regional nivå i och med att partiet presenterade sin budget i Östersund på tisdagen.

Så här låter det:

* I Jämtlands län kommer nästan 400 arbetslösa fler än i dag att få läsa in gymnasiet på komvux. Inga krav på hur länge man varit arbetslös.

* Länssjukvården får 26 miljoner kronor extra jämfört med regeringens förslag. Dessutom kommer inte S att ta bort 7-10 miljoner kronor i det som bland annat kallas kömiljarden och som det enligt S inte ännu kommit besked från regeringen om hur de vill göra. Dessa pengar ska inte villkoras med morötter och belöningar utan delas ut där de behövs.

– Vi ska satsa pengarna på personalen, säger Ann-Marie Johansson, partiets främsta regionpolitiker och säger att löftet endast gäller fler anställda vid psykiatrin.

På övriga avdelningar ska det bli kompetensutveckling och satsningar som gör landstinget till en attraktiv arbetsgivare.

Landstingets underskott är visserligen större än så här men enligt S ska det ändå bli satsningar.

* Det som kallas tillväxtmiljarden och som kommer från att man tar tillbaka pengar från de tio rikaste kommunerna i Sverige samt Stockholms läns landsting, ska gå till kommuner som bygger hyresrätter. Dessutom blir det i samma satsning pengar till näringslivsutveckling i kommuner med befolkningsminskning.

Socialdemokraternas vårbudgetförslag rymmer mer.

– Vi framstod nog som väldigt trötta före valet 2006 och det tog tid för oss att bli självkritiska. Vi har blivit bättre på att lyssna och fokusera under åren i opposition. Det skulle nog vara nyttigt för alliansen att få vara i opposition nu, säger Marie Nordén.