Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det tog två år innan ljuset gick upp för Jens Nilsson

I juni 2009 fick ledamöterna i Kommunala Pensionärsrådet (KPR) i Östersund veta att 1 oktober 2009 skulle Attendo Care och Carema överta driften inom åtta områden i staden.

Annons

Ledamöterna i KPR påpekade då att de stora privata utförarna av äldreomsorg inte betalat skatt i Sverige och att bonussystemet och annat moraliskt kan ifrågasättas. Dåvarande ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Katarina Nyberg Finn (S), hoppades att det skulle bli möjligt att ställa andra krav i framtiden.

Efter senare tids skandaler inom privat vård, skriver Jens Nilsson (S) flera insändare och bedyrar att det är felaktigt att skicka pengar som ska gå till vård- och omsorg ”direkt i fickan på förmögna riskkapitalister”.

Jens Nilsson säger också att den som upphandlar välfärdstjänster måste kunna ställa krav på att överskottet ska återinvesteras i den verksamhet man bedriver. Hur mycket som har återinvesterats i vården i Östersunds kommun sedan 2009, kan man fråga sig.

Vi ser nu hur det har gått, efter två år har vi försämrad kvalitet i vården (ett exempel läste vi om i lokaltidningarna i förra veckan) samtidigt som vårdbolagen plockar ut miljardvinster.

Det tog alltså två år innan det gick upp ett ljus för Jens Nilsson, nämligen att varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från oss skattebetalare.

Inger Breil
Konsumentansvarig PRO Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel