Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var fel att ringa i kyrkklockorna"

Kyrkorådets beslut att låta kyrkklockorna klämta under Sverigedemokraternas torgmöte i Sveg kritiseras av många. Bland de kritiska rösterna hörs Torgny Larsson, tillförordnad kyrkoherde i Sveg.

I ett brev till Tidningen Härjedalen utvecklar han sin syn på klockringningen.

– Om jag hade deltagit i kyrkorådets sammanträde hade jag röstat nej till klockringning. Jag vill bekämpa främlingsfientligheten utan att skapa martyrstämplar hos somliga människor. Kyrkorådets beslut var olyckligt och motverkar sitt syfte, säger Torgny Larsson.

Han gillar inte tilltaget att kyrkan lät kyrkklockorna ringa under söndagen.

– Ett oenigt kyrkoråd hade beslutat med 4 röster mot 3 och en nedlagd röst. Jonny Springe (S), kyrkorådets ordförande, säger att kyrkoherden skulle ha deltagit i beslutet. Jag vill påpeka att jag absolut inte var delaktig i beslut då jag hade semester, säger Torgny Larsson.

– Jag kände inte ens till att Sverigedemokraterna skulle ha möte. Jag visste inte heller om kyrkorådets beslut och vad som hände förrän jag läste tidningsreferat om vad som hade skett.

– Varken kyrkorådets ordförande, min vikarie eller någon annan hade informerat mig. Självfallet borde jag ha fått information.

Torgny Larsson har varit präst sedan 1967. Han har varit riksdagsledamot (S) i tio år, tillhörde nästan lika länge konstitutionsutskottet. Dessutom ledamot i kyrkomötet i mer än 30 år, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Tvärtemot partikollegan Springe anser han att klockringningen i Sveg motarbetade sitt syfte.

– Flitig användning av klockringning mot Sverigedemokraterna eller andra grupper motverkar sitt syfte. Yttrande- och mötesfriheten måste även få gälla människor med galna åsikter.

Läs hela brevet av Torgny Larsson på Tidningen Härjedalens webb.