Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det var längesedan stan hade ett sådant gyllene tillfälle

Optimerad tillväxt.

Branding.

Positionering.

Affärstermerna haglar när konsulterna slår på sina Power-Point-respiratorer och förklarar för kommunernas politiker hur de ska möta framtiden.

Här som i Löddeköping eller Övertorneå

Alla beslutsfattare vill ha inflyttning, jobb och turister. Då kan de äntligen få höra skattekronorna skvala ner i kasskistan, lika glänsande välfylld som Joakims von Ankas valv.

Därför har det under 2000-talet byggts eventhallar i vild förtvivlan över hela Sverige, jättelador som ska rymma både Robert Wells och – den våta drömmen – uttagningarna till Melodifestivalen.

Björntanden låg helt i linje med detta, fast lite mer exklusiv, med väsentligt mer spektakulär utsikt, landmärke var ordet, med en linbana som grädde på moset. Nästan som ett eget operahus.

Efter den senaste finanskrisen (jodå, det kommer fler) stramades de gyllene kranarna åt. Exit Färgfabrik och Björntand. Nu är det gröt och vintersport som gäller

Återigen ska barngrupperna bli större – så vi får råd med Arenan – fast konstigt nog gjorde inte 40 skattemiljoner det ombyggda Stortorget till någon större turistmagnet ...

Men så i vintras inträffade något högst ovanligt.

Fyra ensamföretagare i kulturbranschen föreslår Östersunds kommun att satsa mer på kulturen, närmare bestämt har de fräckheten att föreslå ett kulturhus.

Låt tusen blommor blomma, som en kinesisk tänkare sa.

Immateriella värden, som det heter på Power-Point-språk

Till synes kapitalsvaga fenomen som känslor, drömmar, sång, musik, litteratur, konst, dans och annat, rentav kritiskt tänkande - kan - tro det eller ej vara den skillnad som gör att människor vill stanna på en ort. Betala skatt, jobba, leva

Det räcker strängt taget med att ha stått vid Frösö kyrka och sett ut över Oviksfjällen för att fatta vad immateriella värden handlar om.

Eller att ha hört Allan Edwall sjunga om blodsugare, skurkar och glada jämtar.

Eller för den delen ha åkt skidor eller skridskor i nejden.

Och här kommer poängen, som kan trösta också de bland oss som har betalt för att sköta kommunens finanser – att också kultur kan vara lönsam för en kommun.

Här finns pengar att hämta.

Lika väl som man kan bli miljonär på datorspel och poplåtar så kan ett rikt kulturliv locka turister. Och få oss att inte flytta. Hur många skattekronor har inte Storsjöyran hällt ner i Farbror Joakims/kommunens kassavalv? Lite sång och musik och vips är folk beredda att betala en hisklig massa pengar.

På kuppen kan vi uppleva de där drömmarna, uttala de där kritiska tankarna eller uppleva skönheten och lyckan

I morgon söndag klockan 18.00 skjuter Startskott av sin smällkaramell på Gamla Teatern, det blir proppfullt av lokala kulturarbetare som ytterst säger en enda sak – ”Vi vill jobba och verka i här!”

Jag skulle säga att Östersund inte har råd att missa den chansen, det var länge sedan stan hade ett sådant gyllene tillfälle, som ett så bra initiativ dök upp. Ta det! Ta nu emot Startskott med öppen famn!