Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det viktiga är att marken förädlas"

 
Markaffären på Stadsdel Norr
Visa alla artiklar

Östersundshem betalar totalt 127 miljoner kronor för mark som kommunen reade bort för åtta år sedan när 180 hektar såldes för 11 miljoner kronor till Fältjägaren Fastigheter.

Annons

Enbart försäljningen av villatomter på Tallbacken kommer att ge FFAB/Peab totalt cirka 100 miljoner kronor när sista etappen sålts.

– Det är att fel att säga att Peab fått 180 hektar för 11 miljoner, eftersom Peab satsade 25 miljoner kronor när fotbollsarenan byggdes, Därför kan vi säga att Peab i själva verket betalade 36 miljoner för marken, säger Daniel Kindberg.

Kindberg kom tillsammans med ordförande Tord Andnor och vice ordförande Sven Ringvall till rådhuset för att informera kommunstyrelsen om affären. I själva verket var affären klar och avtalet redan påskrivit när de stegade in till politikerna. Redan den 3 juni får Östersundshem tillträde till mark och byggnader.

Hela affären är en anmärkningsvärd rockad där Kindberg själv som vd har kunnat fundera kring Fältjägarens affärsstrategi och upplägg innan han själv plötsligt bytte sida och fick Östersundshem som ny huvudman. Någon tid i karantän har aldrig efterlysts och nu köper Östersundshem Holding AB aktierna i ett bolag där följande tillgångar har stuvats in:

Lugnet–Jägargården en byggrätt på Stadsdel Norr med möjlighet till 40 studentbostäder och 48 lägenheter för seniorboende.

Jägarvallen med 63 detaljplanelagda tomter för radhus och parhus på det 4,7 hektar stora området nedanför Restaurang Mikado.

Tallåsen – består av 5 hektar mark som planeras för cirka 400 hyresrätter/bostadsrätter. Utställningen av planen pågår. Området är gamla motorområdet där många små företag huserar i dag. Här måste marken vid I5:s gamla mack saneras.

Slakteriområdet - Här hoppas Östersundshem kunna skapa ett nytt bostadsområde tillsammans med den kommunägda marken på Blomstergården, med plats för 250-300 lägenheter. I dag har 40-50 företag verksamhet i Styckmästaren 2 medan Styckmästaren 1 planerar säljas för att förbättra entrén till Skidstadion

Norra Arenaområdet är ett 42 hektar stort markområde som ligger norr om nya isarenan och går fram dit E14 skär av I5-skogen. Här planerar Östersundshem för cirka 1 500 bostäder i norrläge ner mot trafikplats Rannåsen. Servicebyggnaderna nr 5 och 33, som är gymnastik- respektive exercishallen ingår också i köpet.

Kommunala Östersundshem lägger under sig mark och byggrätter där de planerar för mer än 2000 nya bostäder och oppositionen i rådhuset ställer sig frågande till det enkla beslutsunderlaget med flera protokollsanteckningar:

• Bristande ärendehantering med kortfattad information under sittande sammanträde.

• En blandning av klara, nästan klara och icke påbörjade detaljplaner gör det omöjligt beräkna köpeskillingens storlek.

• Köpet gör det omöjligt att bedöma hur Östersundshems övriga bostadsplaner som Remonthagen och Storsjö Strand påverkas.

• Genom köpet löser kommunen ut Peab från det tidigare avtalet, där de lovat bygga ett visst antal bostäder och skapa nya arbetsplatser på stadsdel Norr.

Företrädare för Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i kommunstyrelsen har samtliga skrivit under protokollsanteckningen.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) om affären:

– Vi har i ägardirektiven skrivit in att Östersundshem ska vara en aktiv part. Det är bra att de som bolag själva skaffar sig byggbar mark. Jag förutsätter att styrelsen och bolaget har gjort bedömningen att det är en ekonomiskt bra affär, och att de ändå kan upprätthålla sina skyldigheter mot kommunen enligt ägardirektiven.

Varför är det bra att de har egen mark?

– Man har inte haft det här arbetssättet tidigare när kommunen själv har haft markreserver. Det är bra att de har det själva, det gör bland annat att de kan få fram bostäder snabbare.

Är det inte konstigt att det kommunala bostadsbolaget köper mark som till stor del var kommunens tidigare?

– Nej, det viktiga är att marken förädlas. Peab har trots allt investerat 1 miljard på Stadsdel Norr.

Det handlar om mycket pengar, är det en riskfylld affär?

– Enligt Östersundshem är det inte det. Och enligt dem gör affären att de kan uppfylla ägardirektiven om att bygga mer.

Tidigare artiklar:

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr – igen

Ointresse för 900 lägenheter på Storsjö Strand

ÖPTV: Borde inte du ha suttit i karantän?

Kindbergs väg tillbaka till Stadsdel Norr

"Det viktigaste är att marken förädlas"

Henry Svensson