Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detaljer viktiga när våld utreds

Ett tiotal personer hade samlats på måndagsmorgonen när UN Women Östersund uppmärksammade FN:s dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

På ett café i centrala Östersund berättade representanter från polisen och länsstyrelsen om arbetet i vårt län under ett frukostmöte.

Människor som skäms och lastar sig själva för vad de utsatts för kommer till Marianne Holmgren, utredare vid polisen, för att berätta. För henne är det viktigt att ge det bemötande hon själv skulle ha velat ha.

– Jag känner mig som en kirurg nästan, jag är inne i kroppen på folk, säger hon.

För att utredningen ska bli bra måste hon gå in på detaljer och kunna se händelseförloppet framför sig som en film.

– Annars kanske en advokat slår hål på det, säger Marianne Holmgren.

Att föra dagbok, dokumentera sina skador med hjälp av fotografier eller berätta för en vän är sätt för den utsatte att själv samla bevismaterial. Som utomstående kan man vara till hjälp genom att ringa polisen när man uppfattar våldsamheter.

– Var inte rädd för att göra en orosanmälan. Då finns det dokumenterat, säger Marianne Holmgren.

Ingegärd Pettersson, utvecklingsledare vid länsstyrelsen, jobbar med att samordna myndigheters och frivilligorganisationers arbete mot våld. En fråga som hon tar upp är att både de som själva är utsatta, yrkesverksamma och allmänheten ska veta vart de ska vända sig för att få information.