Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detaljplan på gång för Odenskog

Nu jobbar Östersunds kommun med ett förslag till en ny detaljplan för området vid betongstationen i Odenskog, där ett företag vill bygga köpcentrum.

Danska TK Development vill bygga ett nytt köpcentrum vid betongstationen i Odenskog.

– De har presenterat sitt förslag. Nu håller samhällsbyggnadsförvaltningen på med en ändring av detaljplanen, som ska till kommunfullmäktige, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) till ÖP.

Hon tror att förslaget till detaljplan kan vara färdigt om ungefär ett halvår, alltså till sommaren.

Nära den nuvarande betongstationen ligger förskolan Mosippan. Den politiska majoriteten vill att Mosippan ska flytta, och ersättas av en ny förskola på Remonthagen.

Under tisdagens kommunstyrelsemöte fattade man beslut om att projektera för den nya förskolan. Men M, FP och V röstade emot, och det var en del diskussion om frågan.

– Ska vi satsa flera miljoner på en ny förskola som ingår i en tanke om ett handelsområde? Tänk om det projektet inte blir av? Mosippan kanske inte behöver flyttas, sa Pär Jönsson (M).

– Oavsett vad som händer med betongstationen så behöver förskolan flyttas. Genom den nya rondellen vid Körfältet är det fler som kör förbi förskolan, sa AnnSofie Andersson (S). Även Björn Sandal (S) påpekade den ökade trafiken kring förskolan och miljöperspektivet.

Pär Löfstrand (FP) höll inte med:

– Om det handlar om den fysiska hälsan, då vill jag se en utredning om förskolor, trafik, miljö och kemikalier. Säg som det är, det handlar om att göra utrymme för handel, sa han.

I tjänstemannaförslaget står "exploateringen av handelsyta" som anledning till att barn- och utbildningsnämnden planerar att lämna Mosippan.

Efter diskussionen pratar ÖP med AnnSofie Andersson (S).

Majoriteten har pratat mycket om att trafiken är anledningen till flytten. Men nog har det att göra med exploatering också?

– Ja, om förskolan försvinner så får kommunen en annan marktillgång. Men trafiken har ökat, säger Andersson.